"Движение 21": Може да очакваме продължителен период на въоръжени борби в Турция

3934
"Движение 21": Може да очакваме продължителен период на въоръжени борби в Турция
Снимка: Движение 21

Можем да очакваме продължителен период не само на политически сътресения, но и на въоръжени борби в Турция. Това се казва в позиция на партия "Двибение 21" на Татяна Дончева след опита за преврат от миналата седмица и неговото потушаване. В позицията се коментират както "характеристики на средата", но въоръжения конфликт с кюрдите в югоизточната част на страната.

Отчитайки влиянието на войната в Сирия, както и струпването на турска територия на милиони мигранти от Близкия Изток и Северна Африка, смятаме че е налице значително нарастване на рисковете и заплахите за стабилността и сигурността в региона, смятат от "Движение 21".

Гърция засилва контрола по границата с Турция (ВИДЕО)

Гърция е предприела мерки за засилването на контрола по границата си с Турция. Цел на мерките е да предотврати евентуално преминаване...

Националният изпълнителен съвет на "Движение 21" следи със силна тревога развитието на събитията в Турция след въоръжените сблъсъци от края на миналата седмица. "Отчитаме, че в турското общество съществуват трайни източници на напрежение и конфликти, които няма да бъдат премахнати вследствие предприетите мерки за разследване и за наказание на участвалите. Нещо повече – свидетели сме на безпрецедентни действия, на ескалиращи репресии, които поставят под въпрос свободното и демократично развитие на страната", се казва в становището на българската партия.

Според "Движение 21" повод за сериозна тревога е преследването на военнослужещи, магистрати, чиновници в администрацията, учители, университетски преподаватели, духовници, културни дейци, провокациите срещу малцинства. Тази масова разправа с политически противници и недоволни от управлението изглежда предварително подготвяна. Използването на извънредното положение за концентриране на повече власт в ръцете на президента, очакваното създаване на специален трибунал за обвинените в държавна измяна, както и изграждането на специален затвор за осъдените, дерогацията на Европейската конвенция за правата на човека, говорят, че Реджеп Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди категорично властта си. Поетият курс към едноличен режим, основан на идеологизиране на религията и силен национализъм, наподобява пътя за развитие на диктатурите от миналия век, довели до най-кръвопролитните конфликти в Европа и света.

Според "Движение 21" българското правителство и в частност институциите от сектора за сигурност трябва внимателно да анализират обстановката и потенциалните сценарии и да предприемат координирани превантивни мерки, за да бъде страната подготвена да реагира своевременно при всеки вариант на кризисно развитие, засягащ България. Според партията на Дончева в най-кратки срокове е необходимо да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и да се съгласува българската позиция към ситуацията в Турция.

Министър-председателят следва да информира Народното събрание и обществото за резултата от анализа на средата за сигурност, съществуващите рискове и заплахи, както и за възложените задачи и предприетите мерки от страна на системата за защита на националната сигурност, се казва още в позицията.

ЕС изрази загриженост за случващото се в Турция

Напрежението между Европейския съюз и Турция се засилва след обявеното извънредно положение в южната ни съседка. Евросъюзът изрази &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика