Движение "Народна сила" почете 175 години от рождението на Капитан Петко войвода (ВИДЕО)

15930
Движение "Народна сила" почете 175 години от рождението на Капитан Петко войвода (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова/Actualno.com

„Кап. Петко войвода е емблема на българските революционни борби, той е символ на обединението на българите и патриотизма, но днес управляващите гледат единствено материалния интерес и "осребряват" патриотизма, като девалвират значението му в очите на българите. Те не защитават интересите на народа на България - техен суверен, а единствено "охраняват" своите "ниши" в политиката, подобно на семеен бизнес!“.

Това заяви председателят на движение „Народна сила“ Георги Димов пред паметника на кап. Петко войвода, където със съмишлениците си положи цветя и венци за 175-годишнината на героя.

Според Димов капитанът би бил недоволен или не би бил щастлив от това, което днес се случва в държавата. „Виждаме едни договорки, един компрадорски елит, виждаме един периферен капитализъм, България се декапитализира, виждаме социално убийство на народа - не това е желаел кап. Петко войвода“, добави Димов. Той определи кап. Петко Войвода като икона на българския патриотизъм и припомни думите му: „Българи, обединявайте се, работете за отечеството си!“

Образът му днес е неглежиран, сподели с огорчение Димов и разказа интересни факти от неговия живот – той е и в дружината на Гарибалди, бори се в Априлското въстание, в италианските войни за независимост. „Той е образ и символ на борбата за демокрация“, подчерта Димов.

„По примера на руския император Александър II, който е много демократичен и либерален владетел, кап. Петко войвода прави Демократическа партия по това време и именно заради това е смазан от режима на Стамболов“, разказа още Димов. „Десни и демократи днес възхваляват Стамболов, а принизяват образа на кап. Петко войвода – защото се делим на русофили и русофоби, делим се на българофили и българофоби, делим се на американофили и американофоби. Да, някои ходят в едни посолства да се молят за едни пари – всичко е финансов интерес и нищо повече“, коментира той.

„В крайна сметка от всичко това страда българският народ. Затова направихме Движение „Народна сила“, за да защитим българския народ. Това социално убийство на българския народ не е било в желанията на кап. Петко Войвода. Неговият образ трябва да бъде издигнат на пиедестал, той трябва да бъде едно знаме на българите и да вземем поуки от неговото дело, а то е било за просперитет на българския народ и за цивилизационен православен избор“, подчерта Димов. Неговият призив е „да пазим и защитаваме родолюбците, здравото българско семейство, нашия дом, държава и да не забравяме, че всички, които живеем в България сме българи“.

Малко известни факти за кап. Петко войвода изложи зам.-председателят на „Народна сила“ Станил Станилов. Според него думичката „справедливост“ е в основата на неговата борба. „Започнал на 17 години хайдушката си дейност, той успява да привлече достатъчно хора и дори принуждава османските власти да му издадат документ, че той е самостоятелен владетел на част от Родопите, което е нечувано за тези години“, посочи Станилов.

Успява да участва в Гарибалдийското движение, участва в гръцкото въстание на остров Крит… освобождава голяма част от Родопите, получава голяма награда от руския император – огромно имение, което той продава и се прибира в свободна България. „Тук обаче се среща с онези, които по време на робството са се криели и е ликвидиран“, добави Станилов.

В разговор с негов съратник, кап. Петко войвода казва: „И какво стана сега – освободихме се от турците, да ни яхнат нашите“, припомни Станилов и добави, че би променил думите на капитана, ако говорим за съвременния живот, добавяйки едно „и“  – „… да ни яхнат и нашите“. Защото, както поясни – „за последните 30 години ни яхнаха не само чуждите, но ни яхнаха и нашите“.

Според представителите на "Народна сила" героите на България като капитан Петко войвода не са изгодни в днешно време на политиците и затова не се показват исторически факти за тях. 

„Кап. Петко води най-героичните си сражения не срещу башибозуци и османлийци, както си мислят повечето от нас, а срещу английски окупационен корпус – нещо като жандармерия на полк. Сенклер, наричан още- Хидает Бей“, отбеляза Явор Никифоров, учредител на Движение „Народна сила“. Критикувайки „подлата историческа роля на Англия срещу освобождението на България и срещу това да има силна българска държава на Балканите“, той разказа за впечатляващи битки на кап. Петко войвода срещу англичаните.

„На 13 април 1877 г. 200 негови четници побеждават 300 синклеристи като убиват 150 от тях и дават само 19 жертви. Малко по-късно 400 четници на кп. Петко войвода побеждават 1000 синклеристи. Най впечатляваща е защитата на село Плевул, днешен Ивайловград, при която многоброен отряд от башибозуци и синклеристи са отблъснати от 10 огневи точки. Всъщност тези 10 места, от които им се оказва отпор, са 10 бойци – кап. Петко войвода, трима негови четници, трима въоръжени одрински търговци и трима руснаци – само те спират настъплението и два дни по-късно той събира чета, която започва преследване и разбива окончателно т.нар. синклеристи и те се оттеглят.

„Аналогията в наши дни е ,че ние сме член на неестествен за България пакт – Северноатлантическия. Съжалявам, че сме се събрали с такива наши традиционни исторически врагове, които са били против освобождението на България като англосаксите“, добави той.

Кап. Петко Войвода е един от великите българи с международно значение, изтъкна Ангелаки Гоцев, енергиен експерт, преподавател по ядрена енергетика в САЩ. „Мога да го сравнявам единствено с Че Гевара. Неговото международно признание е много по-голямо отколкото тук в България. До паметника на Гарибалди в Италия стои паметникът на кап. Петко Войвода“, посочи Гоцев. Той изтъкна, че като стратег кап. Петко войвода е ненадминат – с малко хора успява да победи голяма, силна и добре въоръжена турска армия. Това го прави несравним. „Ние нямаме друга такава личност като капитан Петко войвода“, убеден е ядреният експерт. Според него паметникът му е малък за такава светла личност.

„Eдин ден ще дойде време за справедливост - когато политиците на прехода свалят своите маски и напуснат скъпоплатените им роли в сегашния български политически театър“, убеден е Георги Димов и добави, че „това, както и спасението на България, нейните деца и народ, зависи от нас – българите“.

Подробности - във ВИДЕОТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com