Д-р Георги Димов, "Народна сила": Превеждаме Вазов с "идиомите" на нашето либерално безвремие

13103
Д-р Георги Димов, "Народна сила": Превеждаме Вазов с "идиомите" на нашето либерално безвремие
Снимка: Actualno.com

Обезличаването и непознаването на трудовете на българските възрожденци ще има фатални последствия за бъдещето на българския народ. Фатални не само за учениците, които, за да поддържат българския дух, е желателно да познават символите на нацията, но и за ролята ни в световното културно наследство, заяви за Actualno.com Георги Димов – председател на движението „Народна сила“. Той е доктор и главен асистент в Институт по балканистика с център по тракология към БАН.

Българският народ и нация, - казва той, са обединени от съзнанието за своята еднаква историческа и културна принадлежност, от общия си език и религия. Този процес протича стотици години, над хилядолетие, и довежда до сформирането на българската народност. Несъмнено сложният етногенезис и "предопрелението", историческата съдба на България - като център на православно-византийския свят - я превръщат през Средновековието в носител на културни импулси (дифузия) към държавите на Изток и Запад. Основният принос е в "старобългарската" книжнина и разпространението на кирилицата, която  днес се използва (като графична система) от над 300 млн. души по света. Това е неоспоримата роля на България в световната култура и тя е изтъквана неведнъж както от българските, така и от световните учени (Лихачов, Оболенски, Тойнби, Рънсиман и др.).

„Навремето, преди 1989 г., Патриархът на българската литература Вазов беше превеждан на десетки езици. Днес ние го превеждаме с "идиомите" на нашето либерално безвремие. Утре ще дойде ред на Паисий Хилендарски и Ботев. Това е абсурдно и ще ни разруши като народ. И тук се питам, толкова ли много се отдалечихме от българските възрожденци и техните идеали...!? Подмяната на културното наследство и разрушаването на паметниците (след идването на "демокрацията) явно разкриват на практика до каква степен българският народ е оскотял и се е вулгаризирал. България се е превърнала от исторически център в провинция, в държава с т.нар. "периферен капитализъм" и култура. Така навремето, след разпада на Римската империя, манталитетът на ромеите през "тъмните векове" до такава степен се принизил, че те вече не разбирали значението на оцелелите монументи и трудове от античността. Статуите, арките, релефите и древните автори им вдъхвали единствено страх, понякога омраза и неразбиране - затова ги пренаписвали, превеждали преизползвали или  разрушавали. Историята е циклична и аналогиите от миналото са много, но трябва и да се познават“, смята председателят на движение „Народна сила“.

Той уточнява, че българските възрожденци с делата си са крепителите, стожерите на българската нация. Нациите са "продукт" на XIX век, особено на разпада на империите. А самата идея за нация (не само българската) a priori е в противоречие с всякакво съобразяване с модерността.

По думите му конструкцията на един народ се основава на върховенството на една извънвремева общност. Цялата му легитимност почива върху съхраняването и опазването на неговото културно наследство. Затова не трябва да осъвременяваме нито Паисий, нито Ботев, нито Вазов.

„Затова не бива да деформираме историята, да подменяме вярата, които са резултат от хилядолетен и уникален за нас, българите, процес. По-скоро трябва да се съсредоточим върху световната роля на българската култура, личностите на цар Симеон, епископ Константин Преславски, патриарх Евтимий, Григорий Цамблак, Киприан...Много от тях са непознати в по-широк план, а на някои дори се отрича българския произход. Върху водещата ни роля в Кирилометодиевистиката, българския цивилизационен принос в Европа и т.н. - натам трябва да насочим усилията, вместо да осъвременяваме и пренаписваме "Под игото“, е категоричен Димов.  

Граждани поднесоха цветя по повод 100-годишнината от Ньойския договор (ВИДЕО)

Представители на гражданската организация "Народна сила" отбелязаха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски ми...

Според него, водени от "личен" и материален интерес ще унищожим това, което войните, робството и вековете не успяха да заличат.

„А това е наше родно, патримониално наследство и съкровище. Затова и създадохме родолюбиво гражданско движение, надпартийно, което да направи всичко възможно, за да съхрани  (и обедини) българския дух, народ и история. Знам, че пътят пред "Народна сила" няма да е лек, но се надявам с общи усилия да успеем. Всичко постигаме с общи колективни средства и усилия. Но явно има и будни българи, които не искат само да "осребряват" и девалвират патриотизма, а и да допринесат за българското, за България“, подчертава председателят на движението.

Той е убеден, че всичко е политически театър, субсидии, власт и финансови лобита, понякога трябва морал и висша форма на отговорност към бъдещите поколения. .

„Накрая мога само да кажа: Да живее България! Да се борим за нейното бъдеще и просперитет! Затова всеки е добре дошъл да се включи към нашата кауза и гражданска организация (Народна сила). Нужно е само едно единствено качество - да обичаш родината си България. Единственото, което можем да "осигурим" обаче - за разлика от финансовите апетити на днешните "патриотични" партии - е моралната и историческа, родолюбива съвест, съзнанието, че си направил нещо за българския народ и България“, каза в заключение д-р Георги Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com