Експерти: Референдумът по-скоро ще се провали

16964
Експерти: Референдумът по-скоро ще се провали

Референдумът за изборното законодателство, който ще се проведе заедно с местните избори, по-скоро ще се провали, защото се провежда с местния вот. Това коментираха в ефира на bTV математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов и проф. Драгомир Драганов.

Драганов обясни, че съгласно закона за референдумите за валидни се считат тези, на които са участвали поне толкова избиратели, колкото са гласували на предходните избори за национален парламент, а традиционно на местни избори гласуват по-малко хора. Проф. Константинов се съгласи с него.

Плевнелиев пак предупреди парламента да се заеме сериозно с референдума

Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание (НС) се отнесе толкова национално безотгов...

Според математика управляващите не приемат по-нисък праг за признаване на референдумите, защото ще търпят големи критики, ако го направят в последния момент преди вота.

На въпрос кой е прав в спора между Мая Манолова и президентството дали е законно Росен Плевнелиев да внесе миналата седмица предложението за референдума, проф. Константинов обяви, че и двете страни са прави, защото има правен вакуум.

Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание се отнесе толкова национално безотговорно към референдума, колкото и предишното, 42-ро НС, заяви вчера президентът Росен Плевнелиев. Миналата седмица президентът внесе в 43-то Народно събрание предложение за произвеждане на национален референдум по основни принципи, свързани с изборните права на българските граждани, едновременно с местните избори на 25 октомври.

След обяваването на предложението на Плевнелиев депутатът от БСП Мая Манолова попита дали държавният глава ще подаде оставка, ако предложенията бъдат отхвърлени от гражданите. "Питам Плевнелиев, който е лично ангажиран с този референдум, ако гражданите отхвърлят предложенията ще си подаде ли оставката, както направиха някои достойни европейски политици", каза тя.

Ще си тръгне ли Плевнелиев, ако народът отхвърли предложенията му, пита Манолова

Питам Плевнелиев, който е лично ангажиран с този референдум, ако гражданите отхвърлят предложенията ще си подаде ли оставката, както ...

Следните три въпроса са предложени за избор:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Четин Казак: ДПС не са против референдума по принцип

ДПС не са против референдума по принцип, но смятат, че трябва да се подхожда много внимателно. „Губи се ориентацията за това к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика