Елена Йончева: В Хасково пият вода с уран от 3 години, ГЕРБ са виновни

3519
Елена Йончева: В Хасково пият вода с уран от 3 години, ГЕРБ са виновни
Снимка: БГНЕС

В Хасково пият вода с уран и повишена алфаактивност поне от три години - още от 2014 г. Вина за тази ситуация носи правителството на ГЕРБ. Това каза в Народното събрание  говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева.

Припомняме, че днес 21 април, в парламента се провежда изслушване на трима служебни министри, които ще трябва да информират депутатите за ситуацията в Хасково.

Добивът на уран в миналото е възможната причина за замърсените води в Хасково и Първомай

Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗ...

Йончева, като вносител на искането за изслушване, заяви, че по-конкретно вина за урана носят бившия министър на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на „БСП за България“ поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са изплашени“, каза тя.

По думите ѝ поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

„В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева. Тя попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици.

БСП иска изслушване на трима министри заради урана във водата в Хасково

Настояваме да се проведе изслушване на 21 април 2017 г. на министъра на здравеопазването, министъра на околната среда и водите и минист...

„Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата“, посочи говорителят на БСП и добави, че две поредни години се отчита завишение на урана.

„Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, зададе пореден въпрос Йончева. Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.

Малко преди края на изказването ѝ председателят на Народното събрание Димитър Главчев ѝ отне думата, след което депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов взе процедура по начина на водене, като отбеляза, че ораторите не могат да внушават изводи по повод изслушване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика