Енергийният министър: Имаме газ до края на септември, ситуацията с доставките е критична (ВИДЕО)

6863
Енергийният министър: Имаме газ до края на септември, ситуацията с доставките е критична (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Ситуацията с доставките на газ е сериозна, за да не кажа критична. Това заяви на специален брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Противно на очакванията, имаме недостиг на договорените количества природен газ. Те ще стигнат до края на септември, но са недостатъчни до края на годината. Има проблем и с прословутите седем танкера – те не са договорени, а сме на ниво оферта. Тази оферта включва 3 танкера тази година и опция за още 4, които обаче ще реализират доставки чак догодина“, каза Христов. Той уточни, че не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, като тепърва ще трябва да се търси начин как да се разтоварват в трети страни, което допълнително ще оскъпи цената на газа до България.

Служебният енергиен министър търси възможности за доставка и цена на природния газ

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на председателя на КЕВР Иван Иванов за среща, съобщиха от пре...

Относно обявените доставки от Азербайджан, енергийният министър съобщи, че е била обявена 4 пъти по-ниска цена, но се е оказало, че тя е в пъти по-скъпа за договорените количества. По думите на министър Христов „Булгаргаз“ е в сериозна финансова криза, като дружеството няма възможност да плати дори договорените до момента количества газ.

„В Министерството на енергетиката работим на денонощен режим, мобилизирали сме всички ресурси, подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който поне частично да задоволи нуждите на страната до края на годината. Търсим и начини за финансиране на „Булгаргаз“. Надявам се от следващата седмица да започнем да излизаме с конкретни решения за решаване на проблема“, каза в заключение Росен Христов.

Служебният премиер Гълъб Донев също увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъде осигурена сигурност на доставките и предвидимост на цените. Той обяви, че е създал междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза. Новият орган ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично, информира Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни. След изявлението си служебният премиер и останалите министри отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Новият енергиен министър иска сигурност на доставките и спокойствие за зимата

На кратка церемония в Министерството на енергетиката министърът в оставка Александър Николов предаде поста на своя наследник – сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика