ЕСПЧ по делото на Местан: Забраната за агитация на чужд език нарушава свободата на изразяване

1509
ЕСПЧ по делото на Местан: Забраната за агитация на чужд език нарушава свободата на изразяване
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови на 2 май решението си по делото Местан срещу България, заведено от бившия председател на ДПС Лютви Местан. То гласи, че забраната в България да се агитира на чужд език в предизборна кампания нарушава свободата на изразяване.

На 5 май 2013 г. Местан произнася 7-минутна реч на турски език в с. Ябланово, община Котел, по време на кампанията за парламентарните избори, които се проведоха една седмица по-късно. В събитието участват още шестима политици, един от които е кмет на район в Истанбул. Той също произнася реч на турски език.

ЕСПЧ: България да плати милиони левове на Симеон Сакскобургготски

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе решение по случая „Сакскобургготски и Хробок срещу България“. То гласи, че...

Според преброяването на населението от 2011 г. - 98% от жителите на Ябланово са се самоопределили като етнически турци.

Присъстващият на предизборното събитие представител на ГЕРБ сезира Районна избирателна комисия – Сливен за това, че няколко участници в него са говорили на турски език. РИК съставя акт за административно нарушение на Местан и на кмета на Ябланово, въз основа на който впоследствие областният управител им налага глоба от 2000 лева за нарушение на Изборния кодекс. Според тази разпоредба "предизборната кампания се води на български език".

Местан обжалва решението на областния управител в Районен съд – Котел, който потвърждава нарушението, но намалява размера на глобата на 500 лева. След обжалване и на това решение, то е потвърдено от Административен съд – Сливен. Съответното решение е окончателно.

ЕСПЧ установява нарушение на член 10 от Европейската конвенция за правата на човека - право на свобода на изразяване.

Според решението на съда, цитирано от Българския хелзинкски комитет (БХК), абсолютната забрана за използване на неофициален език под страх от административни санкции не е съвместима с основните ценности на едно демократично общество, които включват свободата на изразяване. Съдът подчертава, че езикът, използван от жалбоподателя в случая е както негов майчин език, така и на малцинственото население, към което той се обръща.

Делото срещу Местан за смъртта на бебе: Скандално първо заседание

Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото за смъртта при катастрофа на 6-месечно бебе с участието на Лютви Местан, две години след ка...

Свободните избори са немислими без свободното разпространение на политически мнения и информация, сочи решението на съда. Правото на дадено лице да съобщава своите политически идеи и правото на другите да получат такава информация, би било безсмислено, ако способността достъпно да изрази тези мнения и идеи, е възпрепятствана от заплахата от административни санкции.

По това дело ЕСПЧ изследва регулаторните рамки на 37 държави членки на Съвета на Европа и констатира, че само в Украйна и България има абсолютна забрана за кандидатите да говорят на език, различен от официалния, по време на публични предизборни срещи. Съдът също така отбелязва, че тази разпоредба на Изборния кодекс е била многократно критикувана от Консултативния комитет на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, от Венецианската комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които смятат, че тя лишава малцинствата от възможността да се насърчава тяхното ефективно участие в изборите.

Решението на ЕСПЧ изисква реформа на българското законодателство. Разпоредбата на чл. 181, ал. 2 от сега действащия Изборен кодекс е същата като тази на отменения Изборен кодекс от 2011 г.

От 2016 г. насам това е четвъртото решение на ЕСПЧ, свързано с несъответствия на българското изборно законодателство с международното право по правата на човека. Въпреки многобройните изменения в закона, които бяха направени през последните няколко години, българският парламент пренебрегна своите задължения да извърши необходимите законодателни реформи, пишат от БХК.

По делото ЕСПЧ присъди 1200 евро обезщетение на жалбоподателя и 3200 евро разноски по делото. Българският хелзинкски комитет оказа правна помощ на жалбоподателя както в производството на национално ниво, така и пред Европейския съд по правата на човека.

Актьорът Георги Стайков ще съди България в Страсбург, нищо че получи инвалидната си пенсия

С тримесечно закъснение актьорът Георги Стайков получи инвалидната си пенсия. През февруари той и още стотици хора с увреждания у нас б...

ОЩЕ: Лютви Местан е получил инсулт, делото срещу него пак се отлага

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика