Фоторепортерите поискаха от Златанова да бъде махнат чл. 146 от проекта за НК

20542
Фоторепортерите поискаха от Златанова да бъде махнат чл. 146 от проекта за НК
Снимка: Getty Images/Guliver

Фоторепортери и оператори връчиха декларация на правосъдния министър и вицепремиер Зинаида Златанова, с която искат промяна на член 146 от Новия наказателен кодекс.

Член 146 от новия НК гласи дословно "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба". Единствено оневиняващо обстоятелство може да е, ако деянието "е извършено при публични прояви на лицето".

Какво мислите за промените в Наказателния кодекс?

Новата година ни донесе промени и предложения за промени на Наказателния кодекс. Сред най-обсъжданите са: - отпадане на доживотния за...

„Криминализирането на нашата всекидневна работа за снимане е в противоречие с решенията на Европейския съд за правата на човека. Нещо повече - абсурдно е днес да се забранява една толкова разпространена дейност в нашето съвремие. Немислимо е да запечатваме и разпространяваме образи и същевременно да сме получили разрешение буквално от всяко лице, когато става дума за масови прояви, улични сцени, улавяне на духа на времето", категорични са фотографите, цитирани от bTV.

Рано сутринта днес Зинаида Златанова каза, че е напълно възможно да има редакция на чл. 146 или пълно отпадане. Проектът за Наказателен кодекс дори не е обсъждан все още в Министерския съвет или Народното събрание, успокои тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика