Гавра след гавра, но вече има правила за избор на нов председател на КПКОНПИ

9569
Гавра след гавра, но вече има правила за избор на нов председател на КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

След поредно изпълнено с много спорове заседание, депутатите приеха правила как да бъде избран новият председател на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия). Досега като кандидатури са афиширани вътрешният министър в оставка Бойко Рашков и следователят Бойко Атанасов, като вторият е подкрепян от "Възраждане".

Депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Михаил Камбарев поиска да може за 5 дни да се внасят предложения за председател на КПКОНПИ, вместо 14. Но Петър Петров от "Възраждане" поиска да са 5 часа. В крайна сметка предложението на Петров отпадна.

Гешев за промените в закона за КПКОНПИ: От юридическа гледна точка - трагедия

Главният прокурор определи като "от юридическа гледна точка - трагедия" промените в Закона за противодействие на корупцията, с които ан...

Другият важен аспект е, че кандидатурите ще бъдат проверявани от Комисията по досиетата. Не се изисква и удостоверение, че срещу кандидата няма образувана проверка от самата Антикорупционна комисия - това беше отхвърлено с 12 гласа, всичките "въздържал се".

Имаше и редица екстравагантни предложения - например задължителен психиатричен тест, кандидати над 65-години да не се допускат, кандидатите задължително да са били част от "репресивния комунистически апарат", кандидатите да не са живели "в репресивния комунистически режим" - нищо от това не беше одобрено.

Подигравки

Като цяло дебатът премина типично – с нападки между управляващи и опозиция, като ГЕРБ и ДПС бяха особено активни. Правилата са направени, за да бъде избран Бойко Рашков, категоричен е Лъчезар Иванов от ГЕРБ, известен с прякора си Лъчо Мозъка – позиция на ГЕРБ като цяло. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" контрира, че след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова казала, че с Рашков начело на КПКОНПИ се обявява война на ГЕРБ – нашата заявка е тази, уточни Митев. Стигна се дотам Йордан Цонев от ДПС да обяснява как не бил избран нов председател на парламента, защото нямало формирано ново мнозинство, което да управлява.

ИТН не знаят дали ще имат кандидат за КПКОНПИ, ще обсъждат Бойко Рашков

ИТН не знаят дали ще имат кандидат за КПКОНПИ, ще обсъждат Бойко Рашков. Това стана ясно от думите на  депутата от ИТН Ива Митева ...

След приемането на правилата веднага ще предложим човек, който ни припомни комунистическите методи – Бойко Рашков, включи се в иронията и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. А колежката му Десислава Атанасова дори предложи "учредител на "Българско лято" т.е. на платформата на Васил Божков задължително да бъде избран за борец с корупцията. Не ни учудва, г-н Рашков успя да натисне купения вот и вашите две партии пострадаха доста в тази насока, отвърна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" на Атанасова и Карадайъ.

"Гаврата с парламента и с правото трябва да има някакви граници", заяви зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин след поредния куп от (редакторът не знае каква думичка да използва, за да запази приличен език). А Йордан Цонев предупреди, че с това гласуване на процедурни правила за шеф на КПКОНПИ може Конституционният съд да определи следващия председател за противоконституционно избран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика