Генчовска: Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за изпълнение на Договора от 2017 г.

2508
Генчовска: Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за изпълнение на Договора от 2017 г.
Снимка: БГНЕС

Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг, предаде БГНЕС.

Двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани, съобщи Генчовска.

„Подчертах пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия. Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, каза тя пред медиите.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.

Припомняме, че на 15 април Теодора Генчовска заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че министерството отстоява приетата позиция за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, но уточни, че има разминаване между министерството и екипа на премиера, отговорен за външнополитическите теми.

"Формално няма как някой друг да провежда външната политика извън Министерството на външните работи. Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с екипа на външното министерство на Северна Македония или от разговори с нашите европейски партньори", каза министърът.

Тогава в парламента Генчовска беше изслушана относно българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. На изслушването не бяха допуснати външни лица. 

Османи: Скопие направи всичко, което можеше. Сега е последният шанс за спасяване на отношенията между РСМ и България

"Може би това е единственият и последен шанс за спасяване на отношенията между Северна Македония и България, защото в бъдеще не само пр...

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също потвърди тогава, че има структурен проблем в коалицията и че по въпроса за РСМ няма как да има промяна без решение на НС. Според него или трябва да се намерят сили за "сглобяване на конструкцията", или "това ще изяде главата на този кабинет".

Само два дни по-късно обаче Генчовска даде заден ход, като каза по бТВ, че с премиера са на едно мнение, но негови съветници "излизат от рамковата поцизия". 

„В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с Република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

Още: Генчовска: Записването на българите в конституцията на РС Македония остава условие за преговорите с ЕС 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика