ГЕРБ и бивш МВР министър реагираха остро заради нажежаването на темата "купуване на гласове"

4458
ГЕРБ и бивш МВР министър реагираха остро заради нажежаването на темата "купуване на гласове"
Снимка: Христо Терзийски

Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен. Това каза бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който е водач на листата на коалицията "ГЕРБ - СДС" за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

"В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна", обяви настоящият служебен МВР министър Бойко Рашков, което предизвика реакцията на Терзийски, който дълго време беше и директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Рашков: Някои иска да управлява, изкривявайки волята на хората, това е позор

Някои иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Това заяви служебния...

"Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство. Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство", добавя Терзийски.

Освен това, от ГЕРБ се оплакват и от полицейски натиск по темата "купуване на гласове". Според съобщение на партията, полицаи от ОДМВР-София били "упражнили натиск върху част от ръководството на ГЕРБ-Костинброд". Според, съобщението, полицаите предупредили организационния секретар на ГЕРБ-Костинброд Борислав Станков да не купува гласове и му съставили протокол. Кметът на село Петърч Борислав Борисов също бил предупреден с протокол за същото нещо, но според ГЕРБ и в двата случая полицаите не са предоставили конкретна информация по случая.

Такива съобщения за реакцията на полицията спрямно ГЕРБ от партията пратиха още за областите Ловеч и Враца. За Ловеч ГЕРБ казва, че председателят на предизборния щаб на партията Мария Динова била предупредена от полицията да ограничи активността си. От структурата считат, че е възмутително МВР да се „информира” по метода „казал-рекъл“ и да оказва натиск върху актива на ГЕРБ с предупреждения. "Определяме като тормоз атаката срещу наши представители по места с въпроса „вие купувате ли гласове”, казват от партията на Бойко Борисов.

Бившият регионален министър и водач на листата на ГЕРБ - СДС във Враца Петя Аврамова каза, че в община Оряхово двама членове на СИК от ГЕРБ-СДС са били накарани да подпишат предупредителни протоколи. На единия от членовете протоколът е връчен на работното му място пред всички колеги. "Отговорът на въпроса на какво основание му се връчва този протокол е бил „Има ви в един списък“. Ние питаме кой е създал този списък и на какво основание. Тoва са хора, които не за първи път участват в СИК и до този момент срещу тях не е имало досъдебно производство за нарушаване на изборното законодателство", заяви Петя Аврамова. Тя съобщи и за случай в община Роман, в който протокол е накаран да подпише собственик на частно заведение, който е бил предупреден и да не лепи плакати на ГЕРБ на фасадата на заведението. Това е нарушение на изборното законодателство, което позволява поставяне на агитационни материали на частни обекти със съгласие на собствениците им по думите на кандидатите за народни представители, счита Аврамова. Тя добави и сигнал, че в община Криводол кмет на населено място също е с връчен предупредителен протокол.

Рашков: В Смолян се оказва безпрецедентен натиск върху граждани преди вота

Областният управител на Смолян съобщи, че в неговата област, в някои от населените места се оказва безпрецедентен натиск върху обикнове...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика