ГЕРБ ще внесе две групи предложения за промяна на Изборния кодекс

10031
ГЕРБ ще внесе две групи предложения за промяна на Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ има две групи предложения за промени в Изборния кодекс. Първата група са предложения, които са отхвърлени на първо гласуване. А втората са нови, които за първи път ще бъдат писмено внесени като предложения от групата на ГЕРБ. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева по време на специална пресконференция.

ГЕРБ ще внесе предложение между първо и второ четене с искане за промяна на новия Изборен кодекс. Ако нещо затрудни промяната му, това няма да е ГЕРБ, а ще е несъответствието и дълбоките противоречия между Коалиция за България и ДПС, добави Цачева.

Цачева не одобрява промените в Изборния кодекс

Има големи различия между вижданията на двете големи парламентарни групи за това какво трябва да бъде променено в Изборния кодекс. Тов...

Според колегата ѝ Красимир Ципов в първата група са отново предложението за 31 многомандатни избирателни района, а за състава на ЦИК да се запази досегашният ред.

Втората група е тезата за задължителното гласуване, която е сред предложенията между първо и второ четене. Всеки избирател има правото на глас, което е длъжен да упражни, каза Данаил Кирилов. Той обясни, че за това няма предвидена санкция, а бонус и отново посочи предложението им за ваучер от 20 лв. ГЕРБ предлагат в промените електронно гласуване да се извършва от българските граждани, които живеят извън страната - по интернета директно гласуват в сайта на ЦИК. Предвиден е и 14-цифрен секретен код за достъп до системата на ЦИК с ЕГН като парола. Така от ГЕРБ смятат, че и сега действащата Конституция не забранява задължителното гласуване. "Истината е, че управляващите демонстрират страх от една по-висока активност, защото в този случай не твърдите ядра на определени партии ще определят резултатите от провеждането на избори, каза Цачева и още веднъж повтори позицията на ГЕРБ в подкрепа на позицията на президента за референдум.

Стана ясно, че ако кодексът бъде приет по начина, по който е предложен и гласуван на първо четене, ГЕРБ считат, че "не е невъзможно да сезираме КС", но Цачева подчерта, че това е под условие. Тя каза в отговор на въпрос, че ще се явят на избори по каквито и да е правила и каза, че по-голяма част от изборите, на които ГЕРБ се е явявала и печелила, е по правила, изготвени от опонентите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика