ГЕРБ си получи зам-председателското място в ЦИК

18450
ГЕРБ си получи зам-председателското място в ЦИК
Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК със 104 гласа "за", предаде репортер на БГНЕС.

Златарева бе избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и един независим. От Атака и Коалиция за България не участваха в гласуването.

Преди гласуването зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че Народното събрание трябваше в съответствие с приетия Изборен кодекс да избере ръководство на ЦИК. На най-голямата парламентарна група й се полага председател, но това не стана, припомни Цачева. Числеността в ЦИК не е спазена и за да се излезе от този "батак" трябва да се спази пропорцията между парламентарните сили, добави тя.

Пред БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че "актът на президента за определяне на ЦИК е несправедлив и не отговаря на изискванията на закона, макар и в някаква степен да е съобразен с по-точно пропуски някакви в закона". Цонев добави, че ДПС не иска да дава потвърждение на тезата, че "е преяла с власт".

Карадайъ: ДПС ще подкрепи направеното предложение от ГЕРБ

От ДПС ще подкрепим направеното предложение от ГЕРБ. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ при обсъждане на ре...

Според мен има пропуски в Изборния кодекс, в която се определя кой как определя състава на ЦИК. Ако беше предвидено членовете на ЦИК да бъдат 20, сега разпределението щеше да бъде 9 за ГЕРБ, 8 за БСП, 3 за ДПС и 2 за "Атака". И това щеше да отговаря и на разпределението на депутатите. Защото 9 от ГЕРБ и 2-ма от "Атака" прави 11, 8 БСП и 3-ма от ДПС прави 11. И отговаря на съотношението 120 депутати на 120 депутати за партиите, които подкрепят кабинета, и тези, които са му опозиция, обясни Цонев. Той обаче не обвини Мая Манолова за пропуска, а посочи президента, който бил закръглил 1,95 на 1 по формулата за определяне на състава на ЦИК.

Въпреки съгласието с ГЕРБ по въпроса с ЦИК, Цонев заяви, че отношенията между ДПС и партията на Бойко Борисов нямало да се подобрят. Смятаме, че ГЕРБ е партия, която направи много лоши неща за България, неглижира институциите, опита се да разбие партийния модел в българската демокрация и т.н., и т.н, изброи Цонев. Той счита, че ГЕРБ продължава да действа в задкулисие и да опитва да провокира протести.

Към БСП има политически знаци, и то не от вчера, продължи Цонев, визирайки договорката между ГЕРБ и БСП за ЦИК. Първо, да спрат да се занимават с мантрата ДПС преяжда с власт, защото това е категорично невярно. Самият факт, че участието ни във властта е сведено до 6 областни председатели, трима министри и т.н. от целия кабинет и от 27 областни управи, говори, че няма такова нещо, подчерта депутатът от ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика