ГЕРБ: Служебният кабинет да предоговори с ЕК затварянето на централите, решено от Асен Василев

1191
ГЕРБ: Служебният кабинет да предоговори с ЕК затварянето на централите, решено от Асен Василев
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ обвиниха бившия финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, че еднолично е поел ангажимент за "затваряне на въглищните централи" като част от Плана за възстановяване. 

Припомняме, че през ноември 2022 г. от ПП заявиха, че в ПВУ не е включено затварянето на централите в Маришкия басейн. Тогава Кирил Петков обвини именно ГЕРБ, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

Асен Василев: Обещахме на ЕС да намалим вредните емисии наполовина

"Докато бях финансов министър заявих, че няма да се затваря Маришкият басейн." Това обяви по време на форума "POWERS SUMMIT" бившият в...

Сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на пресконференция: "Много важно става да запазим енергийните мощности в Маришкия басейн и изграждането на мощности в Козлодуй".

Бившият министър на енергетиката от партията му Теменужка Петкова каза, че на 29 ноември 2022 г. е задала въпрос към служебния министър на енергетиката Росен Христов, свързан с ПВУ. "Основните акценти бяха свързани с това въз основа на какви анализи е поет този ангажимент за декарбонизацията на енергийния сектор в България. До 2025 г. трябва да намалим с близо 50% мощностите, които произвеждат електроенергия от въглища. Кои са политическите лица, водили преговори с ЕК, кои са експертите от страна на МЕ и БЕХ, участвали в преговорния процес? Отговорът дава доста ясен отговор – нито един експерт на Министерство на енергетиката на практика не е участвал в процеса, няма изготвен нито един анализ, нито едно становище за това до какво би довел подобен ангажимент", заяви тя.

"Еднолично това решение и преговорите с ЕК са станали от зам.-премиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Имало е изградено звено към МФ, което се е занимавало с тези ангажименти. Този ангажимент, който е вреден и опасен, застрашаващ националната сигурност на страната, е поет лично от Асен Василев. След като не е потърсил мнение от МЕ, да не би да е бил министър на енергетиката? Това води до загуба на десетки хиляди работни места, загуба на приходи, ще намали с близо 4% БВП на страната. Това се нарича безотговорно отношение и безстопанственост", смята Петкова.

"Имаме само един полезен ход, до края на седмицата да внесем ново решение – служебното правителство да отвори ПВУ и да предоговори лично поетия ангажимент от Асен Василев, а именно за затварянето на централите в Маришкия басейн", заявиха от ГЕРБ.

Пеканов: Предстоят разговори с ЕС дали да се забави затварянето на въглищните централи

"Предстоят всички важни решения дали да се забави целта на ЕС да се затворят въглищните централи. Миналата седмица беше взето едно от т...

Борисов определи случилото се като нарушение в законодателството. "Свържете се със синдикатите – те ясно да изразят позицията си и да подкрепят това решение за ПВУ, това е последният шанс да се спаси 4% от БВП на страната. Бизнесът да знае, че ако тези 4% паднат, не могат да искат след това компенсации за ток. Едно е да произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш", заяви бившият премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика