Гласуване с неясен край: Ще пази ли НСО Борисов и Гешев?

4566
Гласуване с неясен край: Ще пази ли НСО Борисов и Гешев?
Снимка: БГНЕС

Ще има ли промени в Закона за Националната служба за охрана и ще бъде ли ограничен кръгът от охранявани лица - тези въпроси след първо гласуване в пленарна зала така и не получиха отговор, тъй като според някои парламентарни групи законопроектите на "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Има такъв народ" са приети, според други - не. Гласувани ли са законопроектите, приети ли са или не са ще се разбере до часове като има вероятност да се стигне и до прегласуване.

Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО

Миналата седмица двата законопроекта, които са със сходни текстове, бяха обсъждани в комисията за контрол над службите за сигурност и те минаха на първо четене. Проектите, представени и днес в пленарна зала от вносителите Ива Митева ("Има такъв народ") и Николай Хаджигенов ("Изправи се.БГ! Ние идваме") предвиждат с малки разлики ограничаване кръга на лицата от различните власти с право на охрана и специализиран транспорт от НСО.

Гешев щял да си наеме частна фирма, ако остане без охрана

Право на охрана ще имат както и досега президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, но не и семействата им. Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор ще имат право на специализиран транспорт, а охрана ще им се полага само при "доказана застрашеност" след мотивирано решение на специалната комисия, пише "Дневник".

Комисията по службите реши да няма охрана от НСО за главния прокурор, първата дама и патриарха

Администрацията на президента няма да има право на специализиран транспорт. Предвижда се да отпадне сегашното положение за президента, премиера и председателя на Народното събрание след напускане на постовете 4 години да имат специализиран превоз. Така на практика, ако бъдат приети промените, бившият премиер Бойко Борисов няма да ползва охрана от НСО, а главният прокурор Иван Гешев ще може да ползва специализиран транспорт, а охрана - само, ако е застрашен.

Според проектите отпадат от охрана и специални автомобили администрацията на президента, съпругата му, част от Министерския съвет, столичният кмет - за транспорт и охрана. Ще бъдат охранявани длъжностни лица, ако има реална заплаха за сигурността им.

Депутати искат НСО да не охранява Гешев и Фандъкова

Гласуване с неясен край - минаха ли законопроектите или не

Гласуването на двете предложения за промени в закона за Националната служба за охрана (НСО) завърши с хаос и скандал в пленарната зала в Народното събрание и освиркване на председателстващия заседанието Росица Кирова от ГЕРБ. По време на обсъждането и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в знак на несъгласие с предложенията като за гласуването остана единствено Десислава Атанасова. Парламентарната група на БСП също отсъства, а от ДПС в залата бе единствено Хамид Хамид.

Вместо да направи проверка на кворума, председателстващия Народното събрание Росица Кирова обяви гласуване по първия законопроект, предложен от "Изправи се.БГ! Ние Идваме". "За" законопроекта бяха 98 депутати, против гласува 1 и един от народните представители гласува "въздържал се". Кирова обяви, че само 100 депутати са гласували и законопроектът не е приет, тъй като не са събрани 121 гласа "за". След възражения на депутати, че на таблото е записано, че законопроектът е "приет", Кирова обяви почивка, слезе от трибуната, освиркана от депутатите. Няколко минути по-късно обяви, че закнопроектът не е приет. След това започна процедура по прегласуване.

Мирчев: Шокиращи са данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО

"Шокиращи са данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО (автомобилите само в НС са над 100, при общо 240 народни ...

"Моля ви, някой да обясни на председателстващия какво се случва и че трябва да направи проверка на кворума, защото тя очевидно не знае къде се намира", каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

Мая Манолова настоя за поименна проверка на депутатите, а Десислава Атанасова от своя страна настояваше проверката да се извърши чрез електронните карти. Заради хаоса в полупразната пленарна зала, прераснал в скандал, председателят на Народното събрание Ива Митева, която е в среща, е поискала да опълномощи Виктория Василева да води заседанието, което обаче не се случи, а няколко минути по-късно мястото си зае и друг зам.-председател - Татяна Дончева. След поименната проверка и помощта на

Татяна Дончева с броенето на депутатите, Кирова подложи на прегласуване законопроекта на "Изправи се. БГ! Ние идваме". 101 депутата гласуваха "за", нито един не гласува "против" и нито един "въздържал се".

След като обяви, че законопроектът отново не е приет, защото няма 121 гласа "за", Кирова прекрати заседанието, а в залата депутатите останаха да спорят и да дискутират правилника. Подобна бе съдбата и на законопроекта на "Има такъв народ" - след допълнително гласуване, в което участваха 105 души, така и не се разбра дали законопроектът е приет.

Тошко Йорданов: "Борисов да не се мандахерца с НСО"

"Возенето на определени длъжностни лица с автомобили на НСО е вид охрана. Жалкият диктатор Бойко Борисов още се охранява от НСО. Комисията се запозна със сигналите, които обосновават охраната и те са наистина жалки. Не е налице нито една обективна причина данъкоплатците да осигуряват това за Борисов", заяви Николай Хаджигенов след като представи законопроекта.

Комисията по службите реши да няма охрана от НСО за главния прокурор, първата дама и патриарха

Шефовете на НСО и ДАР бяха изслушани в парламентарната комисия за контрол на службите заради предстоящите промени в закона, които огран...

"Вземаме този ореол, който създава илюзията за власт - това е смисълът на внесения от нас законопроект", обобщи накратко Хаджигенов.

Председателят на НС Ива Митева, която по закон е една от охраняваните, каза, че срещите й с НСО са й показали, че това е една работеща институция с много подготвени хора. Въпросът е обаче кои лица трябва да бъдат охранявани, а според парламентарната група на "Има такъв народ" те трябва да бъдат още веднъж внимателно преразгледани.

Мая Манолова припомни, че през 2018 г. е започнала реформата в НСО, когато бившият финансов министър Владислав Горанов обявил, че започва реформа и първото действие се е изразявало в отнемането на автомобила със специална цел на омбудсмана.

"Горанов обяви, че НСО се е превърнала в скъпа таксиметрова служба и че първият, който трябва да остане без специализиран транспорт. Казвам ви от личен опит - няма нищо страшно, защото открихме предимствата на пътуването с влак, с автобус и с метро. Трябва да се признае на Горнов, че още в далечната 2018 г. прозря, че е необходима сериозна реформа да спести пари и да върне при хората лицата на високи публични позиции. Не е страшно да останеш без автомобил на НСО. Напротив - много е полезно", добави Манолова.

Депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Маноил Манев бяха най-активни, защитавайки обратното становище - че законът за НСО не трябва да се пипа. Атанасова припомни ангажиментите на службата по охрана на Папата при последната му визита в България, както и на всички чуждестранни делегации, посетили страната в рамките на българското европредседателство.

"Тотална и абсолютна грешка категорично да бъде премахната охраната на главния прокурор. България има трима живи бивши президенти, не е голяма тежест за държавния бюджет. Къде е президентът и няма ли да изкаже мнение по законопроектите или направо ще наложи вето?", попита от трибуната Атанасова.

Гешев щял да си наеме частна фирма, ако остане без охрана

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е готов да си наеме частна фирма, която да го охранява, ако парламентът реши да свали охраната м...

Маноил Манев многократно подчерта, че промяната в този закон е "мечтата на всеки новоизлюпен популист".

"Желаещите да дойдат в България държавни лица от други страни рязко ще намалеят. В закона сте записали, че чуждестранни представители или делегации трябва да имат същата охрана, каквато имат и в изпращащата държава. Давам два примера с прецеденти, които създавате със собствения си законопроект - Израел от една страна или Швейцария и Белгия, където охраната е изключително занижена охрана. Ние трябва да им завишим охраната, защото при нас може да има завишен риск, но вие го забранявате в закона. Освен това 4 закона ще промените със заключителните разпоредби и всички те са свързани с националната сигурност", каза Манев. По думите му, целта е да се закрие НСО.

"Всички, които не са били депутати през последните години, знаят какво е дивашкото шофиране и избутване от пътя, возейки някакви председатели. Лицата на държавата трябва да имат охрана, но те са премиерът, президентът и председателят на Народното събрание. Прекрасната кърджалийската председателка Цвета Караянчева, бившият премиер Борисов и кметът на София Фандъкова не са лицата на държавата. Да им возят децата, гаджетата и жените насам-натам - не заслужават и няма да имат НСО. Бойко Борисов няма да се мандахерца с НСО", заяви Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

И отправи критика към Манов: "Не ми говорете вие за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия".

Реакциите: Цирк, демонстрация и скрито мнозинство

"Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всевъзможен начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и тяхната бивша председателка, която в момента в тази сграда играе ролята на сътрудник. Беше важно за всички нас като данъкоплатци тези личности да нямат повече охрана и да не се възползват повече от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София

Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и кмета на София, а гла...

"Започнаха абсолютни циркове в пленарна зала с напускане на залата, с регистриране и негласуване, после поименната проверка показа, че в залата има 125 човека. И между другото по новия правилник на това НС след като има регистрирани над 121 души поименно и след като повече от половината са гласували "за" решенията трябва да бъдат приети. Росица Кирова е срам за председателстващ от най-представителната трибуна на България. Вече всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Ива Митева, която утре трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта, защото е недопустимо това, което наблюдавахме в пленарна зала", подчерта още Балабанов.

"Тези хора са изпратени в НС, за да вършат работата си като представители на хората. Днес това, което видяхме - три от парламентарните групи не бяха в залата. Променихме новия правилник точно заради подобни случаи и тези закони бяха приети. За съжаление, доста неопитна, меко казано, беше председателстваща НС и това повлия негативно. На практика по новия правилник със 63 гласа "за" от 125 души в зала, трябваше да бъде прието решението, но това не се случи. По-интересен е въпроса защо ГЕРБ и ДПС не бяха в залата", коментира от своя страна Ивайло Мирчев.

По думите му, може би Бойко Борисов се притеснява, че ще му бъде свалена охраната. "Защо когато става въпрос за важни закони се появява едно скрито мнозинство, което или гласува против, или изчезва от зала и по този начин бламира важни решения. Това е по-важният въпрос, а не дали председателстващата е чела правилника, защото тя очевидно не го беше чела", добави депутатът от "Демократична България".

"На всеки трезвомислещ човек стана ясно, че двата законопроекта се правят с цел да унижат определени лица. Даже имаше коментар от трибуната, че най-лесно щеше да бъде ако са написани имената на хората, които трябва да бъдат уязвени. Само че тук става дума за нещо много по-сложно - за най-старата служба за охрана, която не може да бъде закрита с лека ръка. За нас категоричното мнение е, че двата законопроекта не бяха приети", заяви Александър Нанков от ГЕРБ.

"В новия правилник беше включена ясната формулировка, че трябва да има 121 народни представители в гласуване, за да може един законопроект да бъде приет, следователно и за двата нямаше необходимия кворум в залата. Ние сме длъжни да сме в залата и бяхме в нея, но с излизането си заявяваме ясно и категорично, че не подкрепяме този законопроект. Който има желания да приема такива законопроекти, би трябвало да си организира съответното мнозинство", смята Нанков.

"Има решение на КС, който казва в такива хипотези, че право на всеки депутат е да не гласува. Всички сме спокойни, чакаме да стане утре и в 9 ч. Тази конкретна председателстваща няма изобщо защо е тук. При поименната проверка тя не довърши списъка. Видяхме как изглежда статуквото. Според нас текстовете са приети. Утре сутринта Ива Митева ще има удоволствието да съобщи какво се случи днес, освен цирка", коментира Николай Хаджигенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com