Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО

12368
Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО
Снимка: БГНЕС

Огромен скандал между депутатите в парламента се разиграва заради гласуването на промените в Закона за НСО в пленарната зала. Представители на различните партии се обиждаха, спориха за кворума и се обвиняваха в нарушаване на процедурните правила.

Накрая парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП напуснаха залата и по този начин провалиха кворума преди гласуването. БСП са на Национален съвет за решение за третия мандат.

Депутатите застанаха около зам.-председателката на НС Росица Кирова и започнаха да говорят един през друг. Председателстващ заседанието по време на гледане на закона е Росица Кирова от ГЕРБ/СДС, тъй като председателят на НС е вносител.

Други, като Мая Манолова и Тошко Йорданов, се опитаха да вземат думата. В зала останаха само членовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Именно те гласуваха "за".

Според таблото, показващо резултатите от гласуването, законопроектите са минали, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121. Това обясни и Росица Кирова, докато други ровеха из правилника на НС, начело с депутата на ИБГНИ Николай Хаджигенов.

Според Кирова законопроектите не са приети. За да се убеди, че е така, обяви почивка, но тя продължи само минута, след което се завърна на мястото си, посрещната от бурни аплодисменти.

Мирчев: Шокиращи са данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО

"Шокиращи са данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО (автомобилите само в НС са над 100, при общо 240 народни ...

След още разправии пред трибуната, започна поименна проверка на депутатите, за да се установи колко души са в залата. Междувременно в 15,40 часа депутатите на ГЕРБ се завърнаха обратно в залата.

В същото време депутати упрекват зам. председателя на НС - Росица Кирова, че не знае какво прави, докато я снимаха с телефоните си.

"Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши" заяви Тошко Йорданов по неин адрес.

Мая Манолова поиска поименна проверка на кворума, Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение да стане с електронната система. Мария Капон се обърна към Росица Кирова: Разбирам, че във Видин понякога в общинския съвет така се работи, но тук не. Не се постави поименната проверка на Манолова, посочи тя.

Ива Митева упълномощи Виктория Василева да води заседанието, тъй като била на среща в кабинета си, съобщи Станислав Балабанов.

Димо Гяуров: Има нужда от дълбока промяна в Закона за НСО

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в Службата ще се случат. Има три проекта на трит...

След поименната проверка кворум се оказа, че има от 125 депутати. Гласуването показа, че са гласували 102-а депутати, "за" 101, против няма, въздържали се 1. Росица Кирова обяви, че предложението не е прието и прекратява заседанието на парламента и си тръгна. На таблото пък бе изписано, че предложението е прието.

Виктория Василева излезе с правилника пред нея и я попита: Четете ли правилника или не ви изнася, повече от половината от присъстващите са необходими. Татяна Дончева обаче й обясни, че за законопроект са нужни 121 депутата. Депутатите от ИТН и ИБГНИ започнаха спорят в залата дали промените са приети или не.

Според промените се предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата. Под пълна охрана ще бъдат само първите трима в държавата - президент, вицепрезидент, премиер, председател на парламента.

Предвижда се главният прокурор да няма охрана, а да използва специализиран транспорт, както и при необходимост да поиска допълнителна охрана.

Разискванията преди това

Депутати искат НСО да не охранява Гешев и Фандъкова

Депутатите от "Има такъв народ" са подготвили предложение за промяна в закона за Националната служба за охрана (НСО), която предвижда с...

"Не е страшно да останеш без автомобил на НСО, напротив, полезно е", заяви Мая Манолова по време на обсъждането и припомни как и тя като омбудсман е ползвала кола на НСО, но след това са я отнели.

"Отношението на хората към НСО е негативно заради дивашкото шофиране. Лица на държавата трябва да се охраняват - премиер, президент и председател на парламента. Но лице на държавата не е бившия премиер Бойко Борисов, нито прекрасната кърджалийска представителка. Лица, които не заслужават, няма да имат охрана от НСО", заяви Тошко Йорданов.

"Популизмът в тази зала започва с НСО. Само за една съпруга, която се вози на НСО се сещам, ходеше да си купува рокли с охрана. Това, че някой се държи със служителите на НСО като с подчинени не трябва да закрива НСО, това е институция", отговори Мануил Манев от ГЕРБ.

"Абсолютно съм съгласен, че съпруги не трябва да се охраняват, както и Бойко Борисов. Не ми говорете за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия в историята на България", каза Тошко Йорданов след Манев.

Десислава Атанасова се възмути защо Ива Митева допуска обиди от парламентарната трибуна за предшественичката й на поста и към бившия премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com