X
 
 

Глоба грози кметовете, ако не приемат граждани поне веднъж седмично

1156 0
Глоба грози кметовете, ако не приемат граждани поне веднъж седмично
Снимка: НФСБ
Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден за гражданите всяка седмица. В противен случай ще им се налага глоба до 500 лв., а при повторно нарушение - до 800 лв. Предложението е на бившия кмет на Пловдив и депутат Славчо Атанасов - в Закона за местното самоуправление и местна администрация.

Изрично в т. 20 на чл. 44, ал. 1 се въвежда текст, според който кметът трябва да приема и изслушва граждани в определени дни. Условията и реда за приемане и изслушва на гражданите се утвърждават със заповед, като информацията се публикува на интернет страницата на общината. Изслушването на гражданите в точно определени дни и часове от седмицата се налага от практиката, за да се осигури технологично време за решаване на поставените въпроси от предходния прием, за своевременно, компетентно и ефективно решаване на молбите и предложенията им.

На първо четене: По-голяма финансова самостоятелност на кметствата

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Вносител на текстовете е М...

С промените в закона се въвеждат и други глоби за кметовете, които ще бъдат избрани наесен. Ако те не представят програмата си за управление пред общинския съвет в 3-месечен срок от встъпването си в длъжност, санкцията е до 1000 лева. Същата е и за неизпратени от кмета на съветниците административни актове, както и договори и техните промени в 3-дневен срок от подписването им.

"Промяната е продиктувана от наблюдаваното в ежедневната практика недобросъвестно поведение от страна на много кметове, в това число и на кмета на Пловдив, които изолират гражданите, неглижират техните проблеми, не взимат под внимание мнението и желанията на обществените групи, и по никакъв начин не осъществяват пряк контакт с тях", посочи Славчо Атанасов.

По думите му подобни примери не са само изолирани и единични явления, а по-скоро се превръщат в практика и манталитет на местната власт по принцип. "Подобно отношение от страна на администрацията не е допустимо в условията на правовата държава и демократичното управление на Република България, което налага въвеждането на задължаващи органите на местната администрация да въведе и най-вече да изпълнява в действителност приемането и изслушването на гражданите, като част от правата да участват в местното самоуправление, дадени им от закона", посочи още мотиви Славчо Атанасов.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално