Харалан Александров: Исканията на ромите в Сотиря поразително припомнят тези на ВМРО

10772
Харалан Александров: Исканията на ромите в Сотиря поразително припомнят тези на ВМРО

"С нарастващото социално неравенство се преразпределя сигурността, която е важен елемент от качеството на живот. Има едни територии, където животът е сравнително сигурен. Далеч не е така в други, от които обществото и държавата са се оттеглили. Те започват да се превръщат в гета. В Сотиря чухме вопъла на една гетоизираща се територия". Така социалният антрополог Харалан Александров коментира инцидентите с насилие над деца в сливенското село Сотиря и допълни, че исканията на ромското население там се поразително припомнят тези от програмата на ВМРО.

В интервю за bTV Александров допълни, че един от най важните разделителни белези между гетото и цивилизованата територия е възможността да упражняваш брутално насилие безнаказано.

Насилниците на детето от Сотиря са задържани

Районната прокуратура в Сливен задържа за срок до 72 часа непълнолетния Христо Х. и Йордан И., обвинени в извършване на блудствени дейс...

"Всички ние имаме разрушителна, насилническа част. Ако средата не ни е социализирала по начин, който да удържа тези пориви, понякога ги практикуваме в реалността", коментира Александров.

"В момента българската средна класа е втренчена във властта и елитите и настоява те да направят нещата по-добре. Някак си започва да се изолира и да не вижда социалния си провал", каза още той.

"В обществото тече процес на все по задълбочаваща се криминализация. В тези населени места живеят заедно престъпници и жертви, без да има култура жертвата да се пази", коментира от своя страна Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

След поредното посегателство над дете жителите на с. Сотиря поискаха денонощно присъствие на полиция в селото. По думите им, ако това не бъде осигурено, няма да пуснат децата си на училище.

Хората настояват за доживотен затвор без право на обжалване при посегателство над дете. На няколко места в селото се събира и подписка с искане за промяна на закона.

Експерти: Убийството в Сотиря можеше да бъде предотвратено

"Проблемът е, че всички извършители са имали много сериозно криминално досие преди това. Лежали са в затвора, спомнете си Нови Искър." ...

Кметът на Сотиря Димчо Георгиев заяви, че след инцидентите в селото има постоянно полицейско присъствие. Ще искат обаче и занапред да е така.

Бабата на жестоко убитата Кристин заяви, че на 17 или 18 септември ще отидат пред Народното събрание, за да поставят исканията си. Настояват за среща с депутатите.

Тя се обърна с призив към всички хора, които също искат промяна в закона, да ги подкрепят и да дойдат пред парламента.

Междувременно от Районната прокуратура в Сливен ще поискат постоянна мярка „задържане под стража” за двамата мъже, които са задържани за блудствени действия с 8-годишно момиче в Сотиря.

Единият е 15-годишен младеж, за когото се смята, че е участвал в престъплението, а другият е възрастен мъж на 68 години, който е живеел временно в пристройка в дома на семейството на момичето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com