Харалан Александров очаква скоро коалицията да си прехвърля горещия картоф на отговорността

14291
Харалан Александров очаква скоро коалицията да си прехвърля горещия картоф на отговорността
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък трябва да се види как новото правителство ще влезе в управлението си през 2022 г. Опитват се да решават кризите в движение, в експедитивност и в сложната четворна коалиция се завъртя колелото и започна да работи. такава оценка на отиващата си 2021 г. в политически план направи политологът Валерия Велева пред БТВ. 

Според нея Румен Радев няма какво да направи - няма никакви механизми освен да изслуша представителите на бизнеса в ситуацията с кризата с цените на тока. Бизнесът трябва да се срещне не с президента, а с изпълнителната власт. Румен Радев трябва да свика КСНС, но не ги свиква. Тук е въпросът защо не го свиква. Има опасности КСНС да бъде изпразнен от съдържание, а да се прави безсмислени срещи, каза Велева. 

2021 година в цитати - от толкова размисъл дори не разбрахме какво (не)стана

  През 2021 година ни се наложи да направим много повече от 2021 избора. Чудите се дали са чак толкова много ли? Сигурно са ...

Тя недоумява от предложения от бизнеса Консултативен съвет по енергетика, при положение, че какво биха правили Министерство на енергетиката и Министерски съвет. Едва ли Кирил Петков е много доволен от ходовете на президента, смята Валерия Велева. 

Според нея битката между прокуратурата и МВР ще продължи през 2022 г., но трудно ще бъде постигната целта главният прокурор Иван Гешев да бъде свален от власт. 

Валерия Велева коментира и здравната криза, като отбеляза, че има много виновни, но това, което си е поставило за цел новата власт да бъдат ваксинирани половината пенсионери, са абсурдни цифри. Важното е, че е направена такава стъпка, похвали Велева решенията на правителството на Кирил Петков. 

Антропологът Харалан Александров определи водещата характеристика на целялата година като загуба на човешки живот, доходи и работа. Загубихме силен лидер в лицето на Борисов и се обзаведохме от китка от слаби лидери. Първо да се хванем на хорото и после да се учим на ръченица, но започват да хващат стъпката. В правителството има опитни хороводци и смело води до решения да спасим бедните и страдащите от ударите на пазара, охарактеризира Александров новото правителство.

Новите управляващи са като малки прасенца, да ги оставим да се поугоят

„Младите политици са като малките прасенца, които скоро ще квикнат за последен път и ще се превърнат в коледни гозби. Дайте да им...

Според Харалан Александров въпрос на време е на кого да се хвърли горещият картоф - на кого да се хвърли вината и Борисов няма да пропусне възможността да каже, че новото управление е създадено от Румен Радев. Скоро конфликтът ще се пренесе в коалицията за това кой да понесе отговорност от провалите. Битката не е кой да се прибере печалбите, а кой да понесе отговорност от кризите и провалите, подчерта Александров. 

Според социалния антрополог анархистичният бунт срещу ваксините е перверзен прочит на свободата. Това е поредната стъпка в дълбокия процес на антисоциалното поведение, каза Александров във връзка с решението на правителството да ускори ваксинацията. 

Красен Станчев от Института за пазарна икономика заяви, че събитието на годината е мораториумът върху цената на тока, парното и водата. Годината е доста забавна, а  от политическа гледна точка имаше два парламента, в които всеки беше опозиция на всеки, а сега има единодушие по спасяване на народа, каза Станчев.

По думите му мораториумът върху цените е пълен абсурд. Президентът Румен Радев се държи като да дава поръчения, без да носи отговорност за нищо. Това, което е особено и прилича на Казахстан, Русия и Беларус бизнесът става резервиран спрямо новите деятели в българската политика. 

Харалан Александров: Преговорите ще бъдат трудни, защото ще преговарят победител с победени

Преговорите ще са трудни, защото ще преговарят победител с победени. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира предстоящ...

Още: Новите управляващи са като малки прасенца, да ги оставим да се поугоят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика