Христо Грозев се чувства заплашен да се върне в България (ВИДЕО)

2743
Христо Грозев се чувства заплашен да се върне в България (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Чувствам се заплашен да се върна в България. Това коментира журналистът Христо Грозев пред Комисията за контрол над службите и използването на специални разузнавателни средства в парламента. Причината за изслушването беше, че на 26 декември 2022 г. руското вътрешно министерство започна да издирва българския разследващ журналист Христо Грозев. В краткото обявление се казваше, че Грозев се издирва по "член от Наказателния кодекс", но без да се посочва кой точно.

ОЩЕ: Грозев се включва от секретно място в комисията за спецслужбите

Няма официална информация за издирването му

Самият Грозев се включи във видеоконферетна връзка пред депутатите от комисията, като уточни, че той няма официална информация по каква причина е обявен за национално издирване. "Единственото, на  което може да се осланяме, е публикуваната от официалната държавна руска медия РИА Новости информация на основа на техен източник в правоохранителните среди, че обвинението е на основата на нарушение на закона за отразяване на военните действия, така наречения закон против фалшивите новини за армията", каза той. 

Според него, ако това е така, въпросът за неговата защита надминава персоналния му интерес. По думите му за прилагане за първи път от Руската федерация прилагат закон, който е предназначен за медиите там, спрямо гражданин на Европейския съюз. "Това е юридически абсурд, това е нападка към самата журналистика извън Русия и би било страшен прецедент за всички журналисти по света", каза той и уточни, че това би било означавало, че всеки от тях би се подложил на риск за отразяване на военните действия и да бъде включен в списък на национално издирване. 

Списък на издирвани журналисти

Христо Грозев отговори на въпрос за този списък, като утчони ,че към този момент има информация за 40 руски граждани, които са включени в този списък заради техни журналистически дейности. "Има един украински журналисти, който е включен в този списък. Единственият гражданин на трета страна съм аз фактически. Има още около 100 руски журналисти, които са обект на разследване по същия член на закона, но още не са стигнали до етап на включване в списъка", добави Грозев. 

Защо издирват Грозев?

Журналистът смята, че това разследване е възникнало след началото на войната в Украйна. Според него хипотеза е едно негово разследване, което е идентифицирало секретен отдел в руското министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите на ракетите, които са унищожили инфраструктура и човешки животи в Украйна. "Това идентифициране на 33 военнослужещи, които отговарят за програмирането на тези ракети, доведе до санкционирането от ЕК преди около две седмици. След това излезе това мое включване в списъка. За мен това е една възможна хипотеза", смята още Грозев.

Грозев се чувства заплашен да се върне в България

ОЩЕ: България е взела мерки за сигурността на Христо Грозев

Той отговори на въпрос дали се чувства застрашен да се върне в България, като той отговори потвърдително. По думите му самият факт, че наши разследвания показват нови инфилтрации на руските специални служби в България, това означава, че ако тръгне да се разхожда в родния си Пловдив или по морето, опасността за него е реална. "Имам денонощна защита от местната полиция", каза той.

ДАНС се интересувала от неговата безопасност

Моето общуване е единствено с представители на българските правоохранителни органи и на ДАНС. Те са продукт на предаване на информация за разследвания", каза той и уточни, че след обявяването му за издирване общуването му е по-активно  единствено с органите на ДАНС, които са проявили интерес към безопасността му. Стана ясно, че никой от външно министерство или друг орган ,не го информирал за срещата с посланик Митрофанова, която бе призована в МВнР. 

ОЩЕ: Митрофанова: Нищо не заплашва Грозев, няма да го търсим по целия свят

Какви трябва да са институционалните действия на България?

Този въпрос зададе на журналиста Даниел Митов от ГЕРБ, като Грозев отговори, че за него това е един шанс и възможност страната ни да застане не само зад интереса на български гражданин, а да направи категорично ясно, че е недопустимо прилагането на този закон или на какъвто и да е закон за цензуриране на информацията към президента на ЕС. "Към днешна дата повече от 150 руски журналисти се е наложило да напуснат страната. Част от тях не успяха и в момента са затвора", добави Грозев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика