Христо Иванов: ГЕРБ няма да участват повече в управлението на България и САЩ го разбират

7382
Христо Иванов: ГЕРБ няма да участват повече в управлението на България и САЩ го разбират
Снимка: ПЦ на "Демократична България"

"Бойко Борисов е най-големият източник на нестабилност в България заради стратегията му „След мен и потоп“, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред „Дарик“. „Има много негативни сценарии след изборите. Но един от тях е този, в който спасяването на редник Райън - корупционния играч Борисов, се превръща в централна политическа сюжетна линия. И цялата република бъде забложена на неговото оцеляване“, коментира Иванов в предаването „Седмицата“.

„Още от предния парламент ГЕРБ очевидно се готвят да атакуват изборите. Те вече вероятно си подготвят пресконференцията, че този резултат, „който не ни харесва“, е резултат на нелегитимни избори. Това е част от стратегията на Борисов: „След мен и потоп“, неговото лично оцеляване. Той е най-големият източник на нестабилност в България“, добави Иванов. Според него, в момента ГЕРБ се готвят да имат 65 депутата в следващия парламент и с напредване на времето и „излизането на скелети от гардероба“ тази оценка ще става още по-консервативна и резултатите няма да се харесват.

Христо Иванов: Основното лице на това загубено десетилетие е Бойко Борисов

„Бойко Борисов е най-сериозният фактор за несигурност и нестабилност. Трябва моментално да слезе от политическата сцена. Гешев съ...

„Единственият начин да се закрепят на политическата сцена като някакъв фактор, който е в състояние да отбранява своя лидер, защото той може да остане извън затвора само катополитически лидер, е да оспорват резултатите от изборите. Да създават някаква паралелна история, че все още могат да бъдат във властта, да задават тон, че някой трябва да се съобразява с тях и че Борисов е фактор. Това е изключително опасно за републиката. Изключително опасно!“, добави Иванов.

ГЕРБ са в тежка изолация заради своята токсичност. Борисов персонално е най-големият фактор за политическа нестабилност в България, като използва за заложник партия ГЕРБ. Той е латиноамерикански диктатор в балкански вариант“, каза още Иванов. И посочи, че е убеден: визираният в санкциите на американското правителство по закона „Магнитски“ политик, е именно Бойко Борисов. Според него не трябва да се забравя описанието на въпросния политически лидер включва и определението „официално лице“. Такова не може да е лидер на извънпарламентарна партия. „Само едно лице отговаря на това описание, защото то е облечено във власт. Овластено лице и лидер на партия. Това е Бойко Борисов – министър-председател и лидер на партия“, заяви съпредседателят на „Демократична България“. Иванов смята, че санкциите срещу Пеевски и Божков са част от стратегията на САЩ за гарантиране на своята и международна сигурност, тъй като законът „Магнитски“ е част от инструментариума им в тази посока.

„САЩ дефинират като корупцията като проблем на колективната сигурност. През този закон САЩ гарантират онзи периметър на сигурност, който споделят с нас. Санкциите са оценка, че България е едно от най-слабите звена. Това е един от най-големите резултати от управлението на ГЕРБ“, добави той. Според него, въпросът със сигурността отдавна е надхвърлил разбирането за „хора с фуражки и зелени чорапи“, а е много по-широкообхватно разбиране.

"България направи още една стъпка към поставянето си в състояние на ограничена вменяемост по отношение на умението да води съюзнически отговорности да гарантира сигурността на своята територия.Това касае и нашите съюзници, защото през нас минават плащания, комуникации и информация“, добави той. “След толкова много години говорене: „Хора, не можете да имате фигури като Пеевски. Не можете да имате конструкция като Сарая. Не можете да имате управление като Борисов, което в такава степен се е накиснало в сарайския модел на приватизация на държавната власт и превръщането й в порция на братя и дружина”, най-накрая идват американците и ни казват: „Хора, вие може би не можете да се погрижите за себе си, но сте част от нашия общ периметър за сигурност и на нас ни се налага да ви кажем някои неща, които си знаете”. Много е тъжна тази картина!“, каза Иванов.

Христо Иванов: Илко Желязков още днес трябва да подаде оставка

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя зам.-председателят на Националното бюро за контрол на СРС И...

Според него, ГЕРБ няма да участват вече в управлението на България и САЩ го разбират. Наличието на имунна реакция на обществото и разбирането за настъпваща промяна също са спомогнали за санкциите. “Американците нямат илюзии. Това, което промени нещата, е политическата промяна, появи се широко антикорупционно движение. Има политически сили, които имат шанс да приложат ваксината срещу корупцията и това е “Демократична България”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика