Христо Иванов заподозря корупция в сделката за ремонта на АМ "Тракия"

5591
Христо Иванов заподозря корупция в сделката за ремонта на АМ "Тракия"
Снимка: "Демократична България"

"Поскъпването на ремонта на "Тракия" говори за скрита корупционна премия", заяви Христо Иванов - съпредседателят на "Демократична България". Ескалацията в цената на ремонта на отсечката от автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора трябва да бъде ясно обяснена, защото без обяснение с документи тя говори за едно - скита корупционна премия в цената. "Отново се връщаме на далаверата "Автомагистрали" - тази корупционна черна дупка за 5 млрд. лева, която ГЕРБ сглобиха, така че Бойко да може да прави пасчета към своите приятелски кръгове и фирми, които споделя с Делян Пеевски", каза Иванов и припомни, че след повдигането на темата първо да се обяснява медийно излезе заместник-регионалният министър Николай Нанков, а след това и регионалният министър Петя Аврамова.

"Министър Аврамова даде едно интервю, в което показа, че може да действа като генератор за случайни числа. Изреди някакви абсолютно неразбираеми предполагам и за самата нея милиони и ме обвини, че лъжа", каза той и припомни различни изказвания на министъра за стойността на бъдещия ремонт. "През октомври 2019 г. Аврамова казва в отговор до депутат в Народното събрание, че ремонтът на 40 километра в едната посока прогнозно ще струва 40 000 000 лева. През февруари 2020 г. Аврамова отново в Народното събрание твърди, че за 40 километра в едната посока прогнозната сума вече е 60 000 000 лева. През октомври 2020 г. тя вече говори за ремонт на 52-километров участък и обща сума от 90 000 000 лева в посока. Тези допълнителни 12 километра са вече ремонтирани на цена от 12 000 000 лева в посока за отсечката. Това означава, че оставащите 40 километра в едната посока би трябвало да бъдат направени за 78 000 000 лева, ако се съди от думите на министъра.

Христо Иванов подаде жалба срещу прокуратурата, която отказа да разследва записите с Борисов

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов подаде жалба срещу отказа на Специализираната прокуратура да разсл...

През февруари 2021 г. започна ремонтът на първите 16.5 км от въпросната 40-километрова отсечка. Цената в посока е 35 млн. лв - само за тези 16.5 км. Ако тази цена се запази и за оставащите 23.5 км, то общата стойност на цялата отсечка ще бъде 85 млн. лв. в посока. Според Христо Иванов обявяването в последните години на различни, все по-високи цени е "една от индикациите, че тук става дума за скрито фактуриране на корупционен отбив - корупционна връщанка, чрез която да се "отклоняват средства". Ние ще продължим да се занимаваме с далаверата "Автомагистрали" и с договора за тази отсечка, защото откриваме интересни неща. На 4 април ние можем заедно да прекратим тази корупционна рана, да затворим тези 5 млрд. да бъдат използвани по тази схема, а от тях да може да се построят и пътища, и ако искате - детска болница, или да отидат за пенсии. Пари има, въпросът е къде отиват - дали в наш интерес, или в приятелските кръгове на Бойко и Делян", заяви в заключение съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика