И в дебата за вота на недоверие ГЕРБ и БСП стигнаха до комунизма

3191
И в дебата за вота на недоверие ГЕРБ и БСП стигнаха до комунизма
Снимка: БГНЕС

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 започна вяло, в отсъствието на премиера, като именно това се превърна в централна тема в началото на дебатите.

За да мине вотът са нужни поне 121 гласа, с колкото от БСП и ДПС - единствената друга партия, която го подкрепя, не разполагат. Гласуването трябва да е 24 часа след приключване на дебатите.

Нинова: Правителството превърна корупцията в държавна политика

Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук. Това заяви от парлам...

По време на разискванията управляващи и опозиция не дебатирата темата, а именно провалът на кабинета в борбата с корупцията, а се стигна дори до припомняне на вечната тема "кой е по-по-най-комунист".

Правосъдният министър Цецка Цачева взе думата и заяви: "Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение".

Тя изтъкна последното изследване на „Евробарометър”, в което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

"Колеги от ляво, знаете ли колко пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията – нула. Вие спекулативно извеждате определени данни", обърна се тя към БСП и подчерта, че правителството полага големи усилия - приемането на антикорупционния закон и променените в НПК, а във ВКС от 2014 г. се водят 57 дела за корупция срещу политици и държавници.

Борисов не дойде в парламента за вота на недоверие

Дебатите по вота на недоверие срещу правителството за провал в борбата с корупцията, който БСП внесоха, започнаха в пленарната зала. В...

Социалистите обаче за трети път настояха Борисов да дойде и този път Караянчева даде 15 минути почивка.

И след нея обаче премиерът не дойде, като Караянчева обяви, че той е имал важни международни срещи, но тя му се обадила, като той обяснил, че гледа по телевизията.

Това предизвика викове: "Оставка!" от червените редици и въпроси защо заседанието не е било насрочено във време, когато Борисов не е ангажиран. Изводът беше - че го е страх. След това от левицата настояха заседанието да бъде прекратено.

"Имам вяра в Цвета Караянчева, защото е смела жена за разлика от страхливеца, който се е скрил в МС", заяви социалистът Стоян Мирчев.

Павел Шопов от "Атака" обаче призова Караянчева да укроти страстите в залата и тя отказа да прекрати заседанието, защото има достатъчно представители на кабинета.

Борисов обещал пари за ремонт на язовир и "Атака" вече няма претенции

Не отказвам абсолютно нищо. Това обяви управителят на София-област Илиан Тодоров, добавяйки, че управлението на язовир "Бели Искър" е в...

В това време напрежението в НС се покачи след пламенно изказване на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който обяви премиера за държавник, превърнал се в международен фактор. "Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички корупционни схеми и ги предава на прокуратурата", заяви депутатът.

След него Драгомир Стойнев изброи имената на депутати от управляващата партия, които са били членове на БКП, начело с "майката на нацията" Цецка Цачева. 

Джейхан Ибрямов от ДПС обяви категорично, че движението ще подкрепи вота.

"Корупцията е само една от последиците на типа абсурдно управление. Причините е този пагубен и опасен модел, който не предлага ясна визия и стратегия за управление. Така самият модел предразполага към корупция", убеден е той. "Имаме двама вицепремиери от националистическите формации. Единият стана известен с това да ликвидира шума в Слънчев бряг, но същият не видя масовото разпространение на националсоциалистически сувенири в подлезите на София", допълни Ибрямов.

Йордан Цонев, също от ДПС допълни, че дебатът се превърнал в отрицание на целите, които са били поставени. "Да запазим уважение към тези, които ни гледат и слушат", призова той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика