Илияна Йотова: Дано след разпадането на коалицията премиерът не пренебрегне мнението на другите партии за РСМ

6394
Илияна Йотова: Дано след разпадането на коалицията премиерът не пренебрегне мнението на другите партии за РСМ
Снимка: Президентство

"През последната година в страната имаше три пъти парламентарни и два пъти президентски избори - не ни ли се струва, че хората се измориха? За съжаление доверието в политическата класа пада все повече и няма институция, която да не пострада". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в "Панорама" по БНТ.

Тя определи палежа на културния център в Битоля като поредния резултат от антибългарската политика. Вицепрезидентът заяви, че досега не е виждала т. нар. френско предложение относно българското вето срещу Северна Македония. "То не е публикувано никъде, не е проект в нито един документ, който тепърва да се гледа на европейско ниво. Това което е по-неприятно, че за предложение научаваме от външния министър на РСМ Буяр Османи, а не от българските власти. Това е първият сериозен сигнал че като че ли има страх да се представи пред българското общество това, което френският президент предлага", каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова: Не е време за избори заради сложната обстановка

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова премиера Кирил Петков спешно да проведе консултации с председателите на парламентарните групи, за...

По думите ѝ за всички решения в Европейския съюз има натиск под някаква форма и е нормално Съюзът да иска да постигне този резултат, особено сега, по време на френското европредседателство. "Има недоумение сред нашите европейски партньори защо България така реагира, тъй като пролетта 2020 ние формално дадохме своето "да" за разширяването на ЕС. Беше направена една съществена грешка есента на 2019 г., когато именно Франция сложи политическото вето върху по-нататъшно разширяване на ЕС. Ое тогава България, съгласявайки се с това, че трябва да променена процедурата, трябваше да заяви совите претенции и спрямо договора, който не се изпълнява, и всички останали допълнителни условия. За съжаление тогава България премълча", заяви Илияна Йотова.

Тя изрази опасение разривът в коалицията да не накара премиера да отмени ветото за Северна Македония. "Надявам се, че разваляйки отношенията в коалицията, министър-председателят няма да пренебрегне мнението на останалите партии в коалицията и да се опита да отмени ветото.

Йотова коментира още, че преди да се стигне до нови избори, трябва да бъдат направени няколко много важни неща. "Позволих си да подскажа на министър-председателя, че трябва да се обърне към всички политически партии в парламента, към ръководствата на всички парламентарни групи, за да осигури онзи толкова необходим за страната минимум до края на този месец", категорична бе тя. 

По думите ѝ актуализацията на бюджета е най-належаща, а вчерашното решение на бюджетната комисия е било лош сигнал. "Тези пари трябват на хората, трябват на най-уязвимите и най-бедните, трябват и на българските общини, защото част от тях са пред фалит. Всякакви други сметки, схеми, игри, предизборна кампания - всичко това трябва да оставим за малко по-нататък и сега с национален консенсус да бъдат взети тези решения и не само в името да бъдат взети формално, а наистина да бъдат работещи, да ни подготвят за следващия сезон със страшно много неизвестни", каза Йотова.

Йотова: Крайно време е да признаем, че има натиск от европейските ни партньори за членството на РСМ в ЕС

„Крайно време е да бъдем честни и да кажем, че има натиск от страна на нашите европейски партньори по отношение на членството на ...

Според нея няма опасност България да завие на Изток. "Тези, които внушават това - именно те са с източно мислене. Българският глас трябва да се чува. Да не поставяме под съмнение нашия избор", допълни тя. На въпрос дали в президентството се готви служебен кабинет, тя каза, че президентът е свикнал с това, но то е краен вариант. "Дотогава трябва да намерим сили да преодолеем конфронтацията и да открием добрите решения за България", уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика