Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли опит за организирано дестабилизиране на правителството и работи ли Кремъл в посока марионетно управление?

22 май 2022, 15:09 часа • 8479 прочитания

"Има координираност на действията от страна на Русия - със спирането на газа, използването на транспортни фирми, по същия начин, по който бяха използвани срещу Филип Димитров. Това е много стар сценарий - задушаваш някого с транспортни размирици и с това го сваляш от власт или с преврат, или с вътрешен преврат. Ние виждаме, че Бойко Борисов не иска избори, следователно целта е някакво изключително нестабилно, проруско и корумпирано управление от типа на кабинета "Беров", т.е. без избори, а в рамките на това Народно събрание да се направи такава коалиция - предателска, проруска и корумпирана. Виждаме ИТН плаши, че ще се изтегли от мнозинството заради македонския въпрос, а този въпрос не е поставян от правителството тия дни. И видяхме ВМРО как блокира Кресненския проход, крещейки: "Македония е българска", което разкрива цялата истина покрай това вето и тази позиция по повод Македония на тогавашния позорен парламент - въпросът беше да се спаси ВМРО. ... Какъв по-добър подарък за Путин от това да свали, без да е гръмнала една пушка, онова българско правителство, което му напомни, че е бензиностанция с ракети и отказа да му се връзва на заплахите да купува газ с рубли".

Това каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Той определи като най-лош сценария, при който ИТН си измисля причина, свързана с РСМ, да напусне мнозинството и така правителството да бъде свалено и да бъде инсталирано плаващо, тип "Беров":

"Което би било добре за всички, които загубиха корупционни приходи, за всички, които обслужват Путин и т.н. Зависи най-вече от БСП и ИТН, които очевидно са онези, които периодично клатят лодката".

Според социолога Марчела Абрашева няма видимо доказателство да има организиран план за разклащане на правителството, но добави, че силно впечатление прави необичайно острата политизация - оспорване на всичко, което правят управляващите, с политически аргументи:

"И окопаване на всеки в търсенето на своите привърженици, за сметка на разрушаването на всякакви форми на говорене и консенсус около каквото и да е".

Експертът по комуникации Любомир Аламанов коментира:

"Всичко, което става, е пред публиката. Досега се говореше, че уж има публичност, а всичко ставаше задкулисно и ние чувахме ехото от това, ако случайно изтече някой запис от разговорите. В момента виждаме едни хора, всеки от които си има добри или лоши желания, но си ги казват много остро. Всичко става пред публиката, а дали тя ще го понесе - това е друга тема".

По думите му управляващите трябва от време на време да засилят позитивното обясняване на действията си.

Политологът Евгений Дайнов изказа мнение, че в управляващата коалиция има два субекта, които са част от съвременния свят - ПП и ДБ, а БСП и ИТН са "отломъци от предмодерната българска политика":

"Българският народ е същият, той е сцепен на две половини. Едната половина разбира нормалното говорене на тази нормална власт. Другата половина живее в патриархална архаика и не разбира как така властта ще обяснява спокойно - нали тя трябва да вика и да блъска по масата. Трябва да видим на кантара кой ще надделее. В България винаги с малко надделява съвременната част на българския народ и на българските държавници. Да видим този път дали пак ще можем като Барон Мюнхаузен да се измъкнем от балканско-ориенталско-съветското блато".

Марчела Абрашева изказа притеснение от това, че всяка от парламентарните и извънпарламентарните опозиционни партии продължават да говорят "на своите, за сметка на всички останали":

"Не е видно по какъв начин това ще може да бъде съчетано в някакъв тип управление, какъвто и сценарий да има".

Според Любомир Аламанов българите избират да учат, работят или емигрират на запад, което показва, че искат да сме там:

"Единствено една малка групичка политически измамници искат да ни извлекат от там, за да може те да управляват вечно, ползвайки някакъв финансов ресурс, който остава усещане на рубли и копейки, откъдето идват някои прякори".

Войната вече промени всичко, с тази констатация проф. Дайнов продължи коментара си:

"Тя помага на българското общество да продължи да става по-съвременно, адекватно и по-европейско и да преодолява някакви патриархални заблуди".

Ветото пред европреговорите на Северна Македония е като капсула с "Новичок", пъхната в сърцевината на българското общество и разпространява отрова непрекъснато, смята той и добави:

"Позорната рамкова позиция на гербаджийския парламент е измислена от ВМРО, за да влязат в НС, а те дори не влязоха. За да спасим себе си от отравяне, трябва да решим въпроса с махането на това вето и с денонсирането на рамковата позиция. Това са диващини, които тровят нас, ние страдаме от това вето".

Ужасяващо политизират и отровен е въпросът, свързан светото на РСМ, каза Марчела Абрашева и посочи, че е добре да има някакъв пробив, за да можем да се информираме по въпроса и да говорим, защото в момента не се говори по въпроса.

Според Любомир Аламанов войната е махнала много маски и отзад са се показали озъбени руски физиономии.

"Това, че не можем да се разберем със Скопие, показва, че и от двете страни на границата има хора от бившите тайни служби, т.е., свързани с КГБ, които ръчкат целенасочено и правят така, че да не може да се получи разбирателство".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес