Имамов: Мораториумът за шистовия газ няма да пада

15241
Имамов: Мораториумът за шистовия газ няма да пада
Снимка: БГНЕС

Комисията по икономическа политика и туризъм прие окончателно на второ четене поправки в Закона за подземните богатства, внесени от Министерски съвет в средата на декември, предаде  БГНЕС.

Предстои законопроектът да бъде гласуван окончателно и пленарна зала. Със законопроекта се отстраняват направените от Генерална дирекция "Околна среда" при Европейската комисия бележки и уточнения по транспонирането на Директива 2006/21/EO, заради която е стартирана наказателна процедура срещу страната ни, посочват вносителите. Законопроектът цели съобразяване на основните забележки на ЕК, която вече е уведомена за предприетите от страната действия по отстраняване на несъответствията и непълнотите в националното законодателство.

В поправките се третират бележки, които касаят управлението на минни отпадъци, като са уредени процедурите за информиране, участие и издаване на разрешителни на оператори на съоръжения за минни отпадъци. Със законопроекта се доуточняват задължения на операторите на съоръжения за минни отпадъци във връзка с опазването на човешкото здраве и на околната среда, като с това не се лимитират, а се уточняват задълженията им, произтичащи от общото законодателство по опазване на околната среда и водите, управление на отпадъците, защита при бедствия и аварии и др.

Законопроектът създава и правна рамка за повишаване на ефективността на контрола по изпълнение на договори за търсене, проучване и добив на подземни богатства и за подобряване взаимодействието между отделните контролни органи.

След края на заседанието председателят на комисията по икономическа политика и туризъм Алиосман Имамов коментира, че в страната ни продължава да действа мораториум върху добива на шистов газ и няма никакъв начин той да бъде преодолян с поправки в този или в който и да било друг закон. "Ако възникне такъв проблеми, ние ще предприемем други законодателни инициативи, които биха били в съответствие с мораториума", категоричен бе Имамов.

Във връзка с посещението у нас на икономическите експерти Ричард Ран и Роналд Ът и обвиненията, че двамата са у нас, за да лобират за падане на мораториума, Имамов отвърна, че "Ран може да иска много неща, които не съответстват на интересите на българския народ", но в българското общество няма нагласа да бъде свален мораториумът. Няма политик, който би предприел сериозни действия в тази посока, категоричен бе Имамов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика