Инджова: България има нужда от управители, а не от консуматори на властта

32283
Инджова: България има нужда от управители, а не от консуматори на властта
Снимка: БГНЕС

"Ще си позволя да цитирам проф. Стив Ханке, който каза, че на страната е нужен пожарникар, защото в театъра е влязъл човек без билет, имайки предвид ситуацията на избухването на финансовата криза", каза в предаването "На светло с Люба Кулезич" Ренета Инджова на въпрос от какъв човек се нуждае страната.

"Стив Ханке е известен с това, че когато дава за страни своя анализ и обобщения, говори внимателно. Върху темата понятието „служебен кабинет" всеки влага свободно съдържание. Става дума за институт, който е последен пристан на държавната власт, да се представлява и да бъде за сметка на президента на републиката. Служебният кабинет е изразител на президента. Служебният кабинет се назначава от президента. Той е на ход, но вероятно е закъснял, защото нямаше да се разрази пожара", разясни тя.

Сергей Цветарски е новият председател на НСИ

Досегашният заместник-председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще бъде новият председател на институцията. То...

"Не може година и повече правителството да се ползва с авторитет на нелегитимно и никой от институциите на властта да не потърси съдействие, членове сме на ЕС под формата дори на въпрос. Продължаваме да мислим в понятията до членството ни в ЕС, повече сме склонни да мислим в понятията на едно друго предишно членство. Може да се попита какво нарушение е извършено когато прокуратурата се намесва? Когато някой тръгне да взима отношение към онова, което България представлява то това е страна, която членува в две институции ЕС и НАТО", каза още Ренета Инджова.

"Президентът и сега е главният отговорник за изпълнителната власт. Президентът не може безкрайно пред публиката да се споразумява с партиите, би трябвало да назначи служебен кабинет, всички условия, които пречат за изпълнението - трябва да бъдат изпълнени. Ситуацията сега е драматична. Един премиер продължава да стои и да бъде премиер, няма да може да се намери аналог с който да го сравним. Няма правителство, което да не казва какво подписва, с кого подписва, да не се отчита пред парламент и народ. Има достатъчно механизми обществото да се отврати", добави Инджова.

"Точка първа на дневния ред на предстоящото правителството трябва да бъде борбата с престъпността. Всички онези от задкулисието, главните водачи на политическите сили, които имат двойник - един официален, един почетен. Има трима такива, които би трябвало да напуснат страната. /Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски/ Всички онези почетни председатели на партии, те са трима. Това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите. В страната трябва да се осигурят такива условия, в които президентът да бъде този, който осигурява сигурността за провеждане на изборите. Нужно е първата точка, борба с престъпността, да мине под знака на сигурността на провеждане на изборите. Не е време за анализи, не е време публично да разсъждаваме, време е само институциите, които са отговорни и биха могли да спасят страната те да са на ход", категорична бе тя.

"Става дума да се разбере, че наддаванията са свършили, и че страната има нужда от управители, а не от консуматори на властта", каза още Инджова.

Заместниците на Инджова отвърнаха: Докладът за невярното преброяване не е професионален

Неразборията в Националния статистически институт достига до нови висоти, след като заместниците на шефа на института Ренета Инджова Се...

"Трябва нов модел на поведение на институциите при служебен кабинет. Оттук нататък президентът ще бъде отговорен за всичко. Има два варианта, досега говорихме за идеалния вариант, възможно е да се пусне по плоскостта на споразуменията. Няма плавни служебни кабинети. Може да се плъзне по това да угоди на всички политически сили и тогава ще дойде големия крах на държавата. Никакви споразумения и плавни преходи, няма да ни извадят от кризата", категорично подчерта тя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика