Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки във ВКС и ВАС

1358
Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки във ВКС и ВАС
Снимка: БГНЕС

За първи път в 10-годишната си дейност Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки в двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, и в Националната следствена служба. Това предвижда годишната програма на Инспектората към ВСС за 2018 г., приета с решение на заседание на 9 март, съобщиха от ведомството.

Ще бъде проверена организацията на административната дейност и движението на делата и в четирите органа на специализираното правосъдие – Специализираният наказателен съд, Специализираната прокуратура, Апелативният специализиран наказателен съд и Апелативната специализирана прокуратура.

Тихомир Гергов e избран за Районен прокурор на Пазарджик

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) определи Тихомир Гергов, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – ...

През 2018 г. комплексни планови проверки са предвидени в 5 окръжни и 12 районни съдилища, при които инспекторите ще проверяват само наказателни дела, както и в 3 окръжни и 15 районни прокуратури.

Освен това  комплексни планови проверки ще има в окръжните съдилища във Велико Търново, Габрово и Русе.

Такива ще се извършат във всички органи на съдебната власт в съдебните райони на Окръжен съд – Хасково и Окръжен съд – Кърджали. Инспекторите ще проверят окръжните съдилища и окръжните прокуратури с окръжните следствени отдели към тях в Хасково и Кърджали, районните съдилища и районните прокуратури в двата съдебни района – съответно в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Ивайловград, и в Кърджали, Ардино, Крумовград, Момчилград.

Комплексни планови проверки са предвидени също в Окръжна прокуратура – Сливен и окръжния следствен отдел към нея, в районните съдилища и районните прокуратури в Нова Загора, Котел и Царево, в районите прокуратури в Сливен, Несебър и Поморие.

През тази година Инспекторатът към ВСС ще извърши комплексни планови проверки и в три административни съдилища – в Пловдив, Велико Търново и Варна.

ВСС ще търси помощ от Борисов за решаване на проблемите на спецправосъдието

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще търси съдействие от премиера Бойко Борисов за решаване на сградните проблеми на специализираните съд и п...

Комплексните планови проверки обхващат цялата дейност на органите на съдебната власт – организацията на административната дейност, организацията по образуването, движението и приключването в установените срокове на съдебните, прокурорските и следствените дела, анализ и обобщаване на приключените дела и преписки за приложението на закона, за периода 1 януари 2016 г. – 31 декември 2017 г.

През 2018 г. Инспекторатът към ВСС ще направи и две тематични проверки. При проверките в окръжните съдилища, Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и Наказателното отделение на ВКС Инспекторатът ще анализира причините за постановяване на оправдателни присъди за извършени от съдии, прокурори, следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности, корупционни престъпления.

При проверките в окръжните прокуратури и Специализираната прокуратура, включени в годишната програма на Инспектората към ВСС, ще се анализират причините за спиране на делата за корупционни престъпления. И двете тематични проверки ще обхванат делата за корупционни престъпления през последните две години – от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2017 г.

През 2018 г. не са планирани контролни проверки.

Годишната програма на Инспектората към ВСС за 2018 г. може да се прочете на интернет страницата на Инспектората към ВСС - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/41.

Държавата е извършила над 4000 проверки на язовирите от началото на 2017 г.

От началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са участвали в п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика