Иван Иванов: Депутати от ИТН защитават лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

2778
Иван Иванов: Депутати от ИТН защитават лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Докато настоящата управляваща коалиция е на власт няма да се възстанови порочната практика с частната лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци у нас. Това заяви земеделският министър Иван Иванов пред Мария Цънцарова в "Защо, г-н министър?" по БТВ.

"Поне докато ние управляваме, а аз не мога да дам гаранция, защото всеки един управленски екип може да вземе друго решение. Може да се изтегли във всеки един момент и да се върне старото, което е било там. Вие знаете какъв е казуса. За моя голяма изненада научихме, че на 31 декември вечерта, когато всички са празнували Нова година, се е провел търг, избран е изпълнител и сключен договор в една и съща вечер, при положение, че аз съм издал заповед за забрана да сключва каквито и да било договори в рамките на структурите на министерството", коментира Иванов.

Земеделският министър: 5 млн. лв. са предвидени за обезщетения срещу градушките

Земеделският министър Иван Иванов увери, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани, които са с под 100% пропаднали площи. Не трябва з...

За връзката на ИТН с казуса с частната лаборатория на границата земеделският министър каза: "Очевидно, колегите знаят повече, но прави впечатление, че в Комисия по земеделие и в отделни изказвания народни представители от "Има такъв народ" проявяват жив интерес и защитават това, което се случва и се е случило последните 10 години на "Капитан Андреево". Вероятно повече информация да имат разследващите органи".

Иванов заяви, че с него никой не се е свързал да му предлага подкуп за лабораторията. "Аз категорично съм заявявал и никой не си е правил опит да се свърже с мен да предлага пари", каза той. Земеделският министър посочи, че според коалиционното споразумение управлението на БАБХ и Агенция по горите, която трябва да излезе от подопечното му министерство, се управляват от "Продължаваме промяната".

На 9 март вицепремиерът Асен Василев каза, че отпускаме 1,1 млрд. за попълване на резерва с пшеница. "Пшеницата е в зърнопроизводителите. Ние отчетохме, че има риск тогава за замърсяване в резултат на войната, риск от унищожаване на реколтата и затова бяха предприети тези действия", каза земеделският министър. "Парите са в сметка в Българска народна банка и предстои решение на министерски съвет, как да бъдат оползотворени и сме ги пазили съответно. В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на такъв резерв, тъй като се очаква много добра реколта следваща. Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата. Очакванията са за около 6 милиона тона пшеница, които да бъдат добити тази година с високо качество и голямата част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят продоволствената сигурност в нашите европейски партньори", каза Иванов.

Земеделският министър коментира и отношенията между БСП и президента Румен Радев. "В момента това е наистина доста сложен въпрос. Заставайки открито срещу правителството с вчерашното свое изказване, той застава срещу БСП. Това означава, че в партията ще възникне сериозна дискусия на тази тема - какви са ни взаимоотношенията оттук нататък, как се как ще се развиват, каква е, какъв ще е контактът ни с него. Само да припомня, че това беше президентът, който ние издигнахме индивидуално за първия му мандат, подкрепихме втория му, правихме неговата кампания и така открито обръщане срещу партията, която го отведе в политиката, неминуемо ще доведе много сериозни въпроси оттук нататък как ще се развиват“, каза той.

Няма опасност от зърнена криза, увери земеделският министър

Няма опасност от зърнена криза в България. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на посещение в Горна Оряховица. "...

"Всеки, който използва темата "Македония", спекулира, ние сме заявили точно и ясно, че тази тема специално за БСП е затворена страница, докато Македония не изпълнят своите ангажименти от договора, който е подписан", каза Иванов. "Тази тема е привнесена. Тя не съществуваше от дневния ред, нито на правителството, нито на парламента. Странно защо Слави Трифонов изведнъж стъпи на тази тема, при положение, че тя беше затворена. Има решение на правителството в тази посока ангажимента на народното събрание, тъй като той компетентния орган да вземе решение по тази тема, тъй като касае международен договор, имаме уверенията на премиера, че при своето посещение в Брюксел ще заяви отново несъгласието на България по отношение започването на преговори с Македония за членство в Европейския съюз. И не мисля, че имаше място за някакъв дебат изобщо тази тема", каза Иванов. Според него предстои депутатите да се запознаят с френското предложение за решение на спора със Скопие, но "на този етап" БСП няма да го подкрепи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика