ИВСС: Докладът на ЕК е коректен и обективен

2227
ИВСС: Докладът на ЕК е коректен и обективен
Снимка: БГНЕС

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка от 15 ноември 2017 г. е изключително коректен и отразява обективно напредъка на България по препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г.

Това се посочва в позиция на главния инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова по доклада ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 15 ноември 2017 г.

Прокуратурата: Показателно е, че в доклада на ЕК липсват нови препоръки

Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в бл...

„Оценявам положително желанието на Европейската комисия да прекрати действието на Механизма за сътрудничество и проверка след извършване на последваща оценка на постигнатия напредък в края на 2018 г.

Споделям констатациите на Европейската комисия, че на Инспектората към ВСС след промените в Конституцията от 2015 г. се предоставиха „по-силни правомощия в ключови области, като например проверките за почтеност, включително тези, отнасящи се до конфликт на интереси и лично имущество на магистратите, както и по-централна роля в подготовката на дисциплинарни производства”. Съгласна съм и с констатацията, че доколкото тези правомощия повдигат чувствителни въпроси, трябва да се упражняват внимателно”, отбелязва Точкова. Според нея именно поради тази причина е важно същите да се осъществяват от вътрешен на съдебната система орган.

В позицията си главният инспектор на Инспектората към ВСС отбелязва,че безспорно правомощията на Инспектората, свързани с проверките за интегритет на съдии, прокурори и следователи, са от съществено значение за атестирането, кариерното израстване и дисциплинарната отговорност на магистратите. Инспекторатът към ВСС съзнава важността на своите правомощия. Неслучайно Венецианската комисия в раздел Б, т. 77 и 78 от Становище №816 от 2015 г. определя предоставянето на нови правомощия на независимия Инспекторат като „приветствана стъпка към по-независима, прозрачна и отговорна правосъдна система”. Нещо повече – предоставянето на новите правомощия на независимия Инспекторат е оценено като създаване на „реален механизъм за предотвратяване на конфликт на интереси и недопустимо влияние в съдебната власт”, посочва Точкова.

„Отчитайки отредената му „по-централна роля по всички дисциплинарни въпроси”, респективно значението на институцията „за защита независимостта на съдебната власт”, Инспекторатът към ВСС отправи през август 2017 г. искане до Службата за подкрепа на структурните реформи за осигуряване на външна експертна помощ от инспекторати на съдебната власт от страни-членки на ЕС. Целта на експертната помощ е проучване и оценка ефективността на правомощията на инспекторатите в страни, членки на ЕС, с цел привнасяне на добри практики в дейността на Инспектората към ВСС. Искането предстои да бъде разгледано.

Цветанов: Изцяло сме доволни от доклада на ЕК

Изцяло сме доволни от доклада на ЕК. Докладът е обективен. Няма нови препорък. От нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена проце...

В контекста на казаното Инспекторатът към ВСС изразява готовността си да предприеме всички необходими мерки с цел изпълнението в пълнота на относимите към него препоръки”, се посочва още в позицията на Теодора Точкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика