Янаки Стоилов не каза категорично дали ще внесе предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор

7794
Янаки Стоилов не каза категорично дали ще внесе предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Рашков за магистрати, които уронват престижа на съдебната система и ще преценя допустимостта и основателността. Съгласно Конституцията има възможности с такива въпроси да се занимава Висшия съдебен съвет (ВСС). Смятам обаче, че в близките дни най-актуалната задача е организацията на изборите и да се намали рязко броят на купените гласове. Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

На въпрос дали върху Стоилов е оказван натиск да намери начин да сезира ВСС за магистрати, които уронват престижа на съдебната власт, Стоилов отговори, че няма натиск върху него. Никой, който работи на високо ниво в държавата, не е изисквал от мен да предприема определени действия, подчерта той.

Прокуратурата обвини Рашков в пропаганда и фалшиви новини

"Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и ман...

Попитан кога Рашков ще внесе сигнала за магистратите, Стоилов пренасочи към самия Рашков. А на директен въпрос дали ако в сигнала има достатъчно данни за нарушения от главния прокурор, Стоилов ще реагира и ще внесе предложение във ВСС за прекратяване на мандата на Иван Гешев, служебният правосъден министър не отговори категорично, но напомни, че точно той може да сезира ВСС. "Това зависи от материала, който ще бъде предоставен. Министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство. Оттам-нататък въпросите се решават от членовете на ВСС". Припомняме, че уронването на престижа е основание според Конституцията главният прокурор, както и всеки магистрат, да бъде отстранен от поста си (чл. 129, ал. 5).

Новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души, но оттогава насам няма други новини какво се случи с проверката.

Припомняме, че в края на юни служебният МВР министър Бойко Рашков се закани да каже имената на всички хора от въпросния списък, ако прокуратурата не го направи. Той дори заяви, че ще го стори до края на настоящата седмица, преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Самият Рашков не коментира дали Иван Гешев е в списъка.

Що се отнася до искрите между Рашков и прокуратурата, Стоилов коментира, че те не трябва да се отразят в борбата с купуване на гласове.

НАП проверява десетки политици за имоти и сметки в чужбина

НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при данъчните да има данни за техните доходи. Инспекторите ще поискат от всички...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика