Йордан Цонев: Не видях настоявания да се получи конкретна информация за фалита на КТБ

6561
Йордан Цонев: Не видях настоявания да се получи конкретна информация за фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

Не видях настоявания да се получи конкретна информация за причините за фалита на КТБ, тъй като информацията беше ясна. Мои колеги насаждаха очаквания от тази стенограма, но не отидоха да я прочетат. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Тази стенограма и не беше за КТБ това е първата голяма лъжа. Тя беше за предотвратяване на банковата криза. Поводът не беше КТБ, седмицата преди тази среща се развиха много сериозни събития, една криминална атака срещу една от големите банки, паника към други банки. След което на 7 юни банковата система затвори с 800 млн. изтеглени лева и политиците замръкнахме с опасността в понеделник банковата система като отвори паниката да продължи и да бъдат поставени под надзор още 5-6 банки. И така започнаха срещи в събота и неделя в кабинета на Орешарски", обясни пред БНТ депутатът Йордан Цонев.

Проф. Константинов: Публикуването на стенограмата за КТБ не промени нищо

Аз лично не прочетох абсолютно нищо ново вътре. Имаше вече издания, не си спомням точно кои бяха, които общо взето я бяха публикували с...

По думите му "рефинансирането не можеше да е извършено от БНБ, а от правителството, то обаче не може да промени закона събота и неделя и да не иска разрешение от ЕК за държавна помощ."

Вторият вариант е било да се отговори с частична банкова ваканция. Банковата ваканция е ужасен вариант, ако има друго решение и приложиш нея, но ако нямаш друго решение..., допълни Цонев.

Той разказа още, че е било разисквано и да бъде "обявен общонароден почивен ден, за да може в понеделник да наберем ресурс да рефинансираме. В неделя сутринта около 11:00 часа финансовия министър каза, че е готов с издаването на краткосрочна емисия държавни ценни книжа и тогава Искров попита "Готови ли сте?". Банките подходиха изключително отговорно – и ръководствата веднага написаха и събраха 2,2 милиарда лева.

При президента отидохме с готовото решение, разсъждаваше в други две посоки. Едната – Борисов като ръководител искаше оставки, за да може да си подсигури в предизборната система, да завърже кризата с действията на правителството, допълни още Цонев.

Миков: Взехме правилното решение за банките

В петък вечерта държавният глава Румен Радев качи на сайта си стенограмата на консултациите за банковата криза, водени при неговия пред...

По думите му "втората стенограма (бел. ред. - от 14 юли, 2014 година) вече е за КТБ. Ако се разсекрети ще се види, че правителството в лицето на финансовия министър, БНБ и аз сме настоявали да се следва европейски я модел."

Цонев допълни и, че "не всичко в политиката може да бъде публично, има неща, които трябва да останат в работилницата, защото органите трябва да боравят със свобода на мнението. Не цялата информация може да бъде достъпна за цялото обществото."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика