Йордан Цонев разкри какво е записано в стенограмата за КТБ

12270
Йордан Цонев разкри какво е записано в стенограмата за КТБ
Снимка: БГНЕС

Разискваше се какво да правим в понеделник (30 юни, 2014 година), ако няма ликвиден ресурс за банките. Въпросът беше решен благодарение на бързите и точни действия на БНБ. Това обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев относно прословутото заседание на КСНС при президента Росен Плевнелиев от 29.06.2014, свикано заради фалита на КТБ.

Според Цонев е имало два варианта – има налични пари за спешен заем за някои банки, подложени на атака или няма, като тези варианти били дискутирани на работна среща в БНБ още на 28 юни, 2014 година. Всичко обаче било наред, тъй като били отпуснати 2,2-2,5 млрд. лева от всички търговски банки на държавата и съответно вариантите пълна банкова ваканция, частична банкова ваканция са отпаднали. Така че при президента отидохме с варианта "спешен държавен заем", стана ясно от думите на депутата от ДПС.

Орешарски: Разсекретяването на стенограмата за КТБ няма да повлияе на банките

Стабилността на банковата система в случая с КТБ бе съхранена. Всеки друг вариант щеше да е много по-тежък за страната. Това каза пред ...

Цонев припомни за криминалната атака срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ), доказана от службите чрез документи, като обяви, че на КСНС от 29 юни, 2014 година е било изразено учудване, че ПИБ е издържала на шоковото теглене на средства. Заради факта, че е ставало въпрос за неделя, кабинетът "Орешарски" подготвил варианта за спешен държавен заем за банковата система, тъй като заради почивния ден дори не можело да се обърнем към Европейската комисия, по думите на Цонев. Той обясни, че от Брюксел дали устно съгласие за такива действия, след като търговските ни банки единодушно емитирали ДЦК, за да съберат милиардите за държавен заем. Припомняме, че ПИБ получи 1,2 млрд. лева държавна кредитна линия, като върна заема през миналата година.

Според депутата от ДПС като се публикува стенограмата, много хора ще получат амнезия. На заседанието се разискват две сюжетни линии - едната е, че Бойко Борисов ще иска оставката на кабинета "Орешарски" заради банковата криза, а втората – че президентът Росен Плевнелиев и тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан говорили да има обявена публично конкретна дата за оттегляне на подкрепата на Движението за правителството на Пламен Орешарски. Припомняме, че Орешарски подаде оставка на 23 юли, 2014 година.

Относно стенограмата от заседанието при президента на 14 юли, 2014 година - пак заради КТБ, Цонев заяви, че ДПС е искало законодателна инициатива за одържавяване на КТБ – както постъпи ЕК с всички банки в Европа, засегнати от кризата. Противопоставиха се обаче от БСП, добави депутатът. За тази стенограма няма искане за разсекретяване.

За Пеевски и за съдебната система

ПИБ е третата по големина на активите банка според отчета ѝ за 2016 година

Днес, 29 май, в "София Хотел Балкан" се проведе редовно общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). Ръководств...

Изрично Йордан Цонев каза, че Делян Пеевски му заявил, че няма кредит към КТБ през 18 фирми-бушони. Народният представител определи и председателя на ВКС Лозан Панов като правещ впечатление на „оръдие на олигарси”. Да сте ни чули от ДПС да коментираме срещите на Панов с адвокати, което е директен конфликт на интереси (бел. ред. – адвокат Иван Тодоров, който беше адвокат по делото за „Балкан”, водено от Гаад Зееви по времето на Иван Костов), попита Цонев. Съдебната система няма нужда от скандали, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика