Кадиев: Исканията на студентите са откровено политически- очевидно мястото им не е в университета

16584
Кадиев: Исканията на студентите са откровено политически- очевидно мястото им не е в университета
Снимка: БГНЕС

Студентите имат право да протестират, но тъй като исканията им са откровено политически - очевидно мястото им не е в университета, освен това не би трябвало да пречат на занятията. Според мен би трябвало да намерят друга форма. Това заяви пред БНР депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. Според него присъствието на негов колега на протеста е било грешка.

"Убеден съм, че той не е предполагал, че ще се случи това. Той беше с детето си там. Така или иначе даде повод да се ескалира напрежението, което беше абсолютно излишно. Мисля, че не трябва да се прави повече. Аз също се колебаех дали да отида, но прецених, че ще дам повод за конфронтация, което е напълно излишно в тази ситуация и просто не би трябвало да го правим. Мисля, че от тук нататък всяка стъпка трябва да бъде в избягване на конфронтация отколкото нейното насаждане", каза Кадиев.

По отношение на мораториума депутатът заяви: "Мисля, че този случай много ясно показа, че голяма част от депутатите се водят от емоции, а не от здрав разум. Гласуването на ГЕРБ, които са уж проевропейска партия и го имат в името си дори, изцяло в посока мораториум - беше не защото те много го искат, а за да ни натрият носа на нас, те така си мислиха, после започнаха едни обяснения, че ако била нормална ситуацията - по друг начин щели да гласуват. Аз винаги съм считал, че човек трябва да има позиция. След като е поел ангажимент, трябва да го спазва. Ние сме поели този ангажимент през 2005-а и нищо не може да ме накара да гласувам за мораториум."

Гласуването подкрепа на мораториума от страна на депутати от БС Кадиев определи като "лошо менажиране на процеса на изясняване на позицията на БСП". По думите му вината и грешката е изцяло в ръководството на парламентарната група.

Трябваше да има ясна позиция, независимо каква. Когато има такова разколебаване, всеки гласува по емоция. Емоцията е натискът от обществото, което според мен не е разбрало за какво става въпрос и което казва - земята на Ботев и Левски се продава. Така не може. Такива въпроси, които са от такава важност, не могат да се подценяват, каза още Георги Кадиев.

Има много начини да се поправи тази грешка. Може да се приеме нова декларация. Може да се приемат промени в законите, да се наложат някакви бариери, смята депутатът.

Много сме далече от истинско "атакизиране", категоричен бе още Георги Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика