Калин Стоянов: Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство (ВИДЕО)

1251
Калин Стоянов: Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Анализите ни показват, че над 90% от лицата, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български граждани, а основната част от приходите от тази престъпна дейност се генерират извън страната ни, обобщи в изказването си пред международния форум в Брюксел министър Калин Стоянов.

„От началото на годината са образувани 1277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година. Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени. Само в периода от август до октомври са иззети над 400 МПС, използвани за превозване на мигранти. Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления. За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31% повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г.“, обясни той.

Още: ЕС дава пари за борба с нелегалните мигранти по границата ни с Турция

Международна конференция за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството събра днес в Брюксел 415 участници – представители на 57 държави. „Участието ми в този форум е изключително висока оценка, огромно доверие и признание за България, за служителите на МВР и в частност за мен“, заяви Стоянов.

Вътрешният министър предостави информация за активните действия, предприети от страната ни, и постигнатите резултати в противодействието на този вид престъпления. Той припомни, че България е ангажирана с охраната на една от ключовите външни граници на ЕС – тази с Република Турция.

Именно затова българската гранична полиция, подпомогната от Фронтекс и държавите членки на ЕС, работи активно за превенция на незаконните преминавания както на вход, така и на изход, с цел ограничаване на вторичните движения. Резултатите - за първите 10 месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите, което е с 21% повече от същия период на миналата година, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Още: Над 7 000 дела за шофиране с алкохол или наркотици за 10 месеца

„Наред с това прилагаме комплекс от мерки във вътрешността на страната. Засилихме обмена на информация в реално време, провеждаме специализирани полицейски операции, като целта ни е ефективно наказателно преследване на каналджиите. Активно работим и за противодействие на свързаните с каналджийството престъпления - използването на неистински и фалшиви документи, контрабандата на стоки и други“, добави Стоянов. Той подчерта, че постигнатите резултати се дължат и на активно взаимодействие с партньорските служби на държавите членки и други ключови партньори.

Партньорство с Европол

„Ползваме в пълна степен капацитета на Европол за обмен на информация по отношение на незаконната миграция. Обменените съобщения през SIENA по тази линия от началото на годината са почти 3000 - 24% повече от цялата предходна година. От октомври 2022 г. двама гост-служители на европейската полицейска служба са разположени в България, близо до българо-турската граница, с цел вторични проверки за сигурност и подпомагане на националните компетентни органи чрез извършване на кръстосани проверки в базите данни на Европол. В тази посока от началото на септември работи и създадената целева оперативна група за борба с каналджийството. За момента са идентифицирани съвместни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова", каза той.

Още: Акция на МВР: Ето колко пияни и дрогирани хванаха на пътя

Стоянов потвърди готовността на България и за засилено двустранно сътрудничество и като пример изведе двустранния План за действие с Австрия, чието изпълнение доведе до засилване на съвместната ни работа за превенция на незаконната миграция.

Водени от убеждението, че ангажирането на всички партньори по миграционните маршрути остава една от най-важните мерки, България отдава голямо значение на диалога и сътрудничеството с непосредствените си съседи, както и с държавите на произход на мигрантите, установени на наша територия, коментира още министърът.

Още: Мария Габриел: Въпросът за оставката на вътрешния министър не стои на дневен ред

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика