Караянчева: Жените в униформа защитават честта на пагона наравно с мъжете

2181
Караянчева: Жените в униформа защитават честта на пагона наравно с мъжете
Снимка: БГНЕС

„Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост. С действията си са доказали, че защитават наравно с мъжете честта на пагона“. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в дискусия, посветена на ролята на жените в сферата на сигурността, предаде БГНЕС.

Форумът е озаглавен „20 години – жените, мирът и сигурността“, а в него участват представителки от Министерството на вътрешните работи, на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища.

Караянчева: Президентът се превръща от обединител в разединител на нацията

Това, което се случва в момента с подкрепата на президента, не е добре за България. Това каза председателят на парламента Цвета Караянч...

Дискусията цели да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната, както и да обори онези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.

„За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима. Това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира“, заяви председателят на парламента пред участниците.

Тя припомни, че през 2016 г. българският законодателен орган прие Закон за равнопоставеността между жените и мъжете, а през 2020 г. България разработи национален план за прилагане на „Резолюция 1325“ на Съвета за сигурност на ООН.

„Искрено съм убедена, че във ваше лице стремежът за по-широко участие и стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерение. За мен вие сте не само позитивен пример за следващите поколения, но и грант, че усилията, които полага държавата в тази посока, не са епизодични, а става дума за един структуриран процес за дългосрочни политики и обществен консенсус за запазване на мира и сигурността в страната“, обърна се Караянчева към жените в униформа.

Жените в Минск с акция срещу полицейското насилие (СНИМКИ и ВИДЕО)

Жените в Беларус провеждат днес в Минск акция в знак на протест срещу действията на силите на реда при потушаването на митингите в разл...

Тя съжали, че все още има хора, които да мислят, че увеличаването на броя на жените в армията води до негативен ефект и до повече социални разходи. Караянчева подчерта още, че всички жени там са извоювали мястото си благодарение на своята воля и професионализъм.

Във финала на изказването си председателят на парламента припомни думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика