X
 
 

Каракачанов: Без подкрепа за Македония за Евросъюза, докато не изчисти историята си от фалшификациите

4289 29
Каракачанов: Без подкрепа за Македония за Евросъюза, докато не изчисти историята си от фалшификациите
Снимка: БГНЕС
Европейският съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие. Такова мнение изказа вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Реакцията му идва в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за тамошна медия, в което той си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество. "Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса", смята Каракачанов.

Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Макед...

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно.

Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави.

Ето и пълният текст на публикацията на Красимир Каракачанов във Facebook:

''Македонският президент Стево Пендаровски си позволи да отбележи, че не е нужно междудържавната Комисия по исторически и образователни въпроси да има срок за своята работа. Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство,  докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята.

Изказването на Пендаровски идва на фона на очевидната липса на напредък в работата на Комисията по историческите въпроси. Казаното от него напълно противоречи на духа на изказването на премиера Бойко Борисов, че е добре пробив в работата на комисията да има до края на септември.

Македонска медия: Груевски води антибългарска политика, Мицкоски- също

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски открито се конфронтираше с България и последователно се сближаваше с п...

В този контекст попаднаха и странните изказвания на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин, но както днешните граждани на Северна Македония се определяли като българи - само за да получат български паспорт.

Подобен тон на протакане и неглижиране е неприемлив. Ако комисията няма да има срок, то и пътят на Северна Македония към Европейския съюз няма как да има срок. Недопустимо е някой да мисли, че просто ще се възползва от България, само за да влезе в ЕС.

Както наскоро отбеляза външният министър Екатерина Захариева, от Македония ние искаме единствено истината. Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.

А истината е проста - поне до 1944 г. между понятията българин и македонец няма никаква разлика. Личното ми убеждение е, че и днес разликата между двете е единствено политическа, а не етническа, национална или историческа.

ЕС не може да бъде легитимация за неправди. Затова въпросът за преговорите на Македония за членство в ЕС трябва да е част от ясната позиция на българското правителство.  

Македонски политик: Неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на "Нова социалдемократическа партия" (НСДП), която е коалиционен партньор в ...

Северна Македония е наш брат. И точно затова можем да бъдем съвсем откровени. Докато Северна Македония очаква подкрепа за начало на преговори, въобще не е в духа на приятелството и добросъседството да се влошават точно отношенията с България. България е приятел на Македония, а не опонент. И винаги сме били търпеливи. Но и нашето търпение има срок!  

За нас, като българи, е неприемливо държава да създава своя идентичност на база фалшификации на българската история. Отричането на българските корени, история и култура на населението в Македония не трябва да бъде допускано на никаква цена. Затова е опасно да допускаме в ЕС държава, която продължава с догмите, измислени в Съветския съюз. Крайно време е Скопие да разбере, че кандидатства за Европейския съюз, не за Съветския съюз.

И нека българските политици не се притесняват да кажат „не“ за даване на датата на Македония за преговори на този етап. Дебело подчертавам - това не е отношение към хората в братска Македония, а към политиците, боравещи с коминтерновски прийоми и смятащи, че могат да влезнат през задния двор в ЕС за сметка на България.

Гражданите на Македония са жертва на асимилаторска политика, провеждана години наред чрез натиск, фалшификации и промиване на мозъци. Македонските политици трябва се научат да уважават историята и народа си.

Ако на 17 октомври България даде зелена светлина, това ще е амнистия на престъпленията към българския народ в Македония – хората, хилядите убити и десетките хиляди, лежали в затвори и лагери, заради това, че имат българско национално съзнание.''

Проф. Ангел Димитров: Няма да определяме какъв е бил Гоце Делчев

Утре предстои заседание, в което ще бъде обсъдена конкретно темата за Гоце Делчев, каза пред БНТ съпредседателят на Българо-македонскат...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ''ИСТОРИКА'' ШКЕМБЕ ВОЙВОДА Е УЧИЛ ОТ РУСКАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ 13 ''ИСТОРИКА'' ШКЕМБЕ ВОЙВОДА Е УЧИЛ ОТ РУСКАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ преди 2 месеца Профил на трол?
  През 18-19 век Русия води поредица от войни против Османската империя на Балканите, на българска територия. Русия се обявява за наследник на Византия и "византийското наследство"на османска територия - Проливите и Цариград . По договора от село Кючук Кайнарджа (1774) право да покровителства балканските православни християни. Докато Екатерина Велика води войните си срещу османския султан нейните е виж още ›› мисари изселватт по различен начин над 500 000 българи. По "гръцкия проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава , а възстановяване на Византия за наша сметка т.е. чрез погърчване на българите и разделяне на земите им – руската Византия трябва да обхваща Цариград, Северна Гърция и цяла България (Мизия, Тракия и Македония) и да се управлява от внука на императрицата Константин Павлович, кръстен на последния византийски император от Палеолозите. Русия предвижда и създаването и на царство Дакия от Влашко, Молдова и Бесарабия(населени с предимно с българи ) Даки по това време северно от р. Дунав няма, но ЗА РУСИЯ е опасно в тези земи да има много българи(най-многобройното население на Балканите – 6 милиона тогава) в земите, разположени на подстъпите на Цариград и Проливите, а още по-малко БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА НА ЦЯЛАТА СИ ТЕРИТОРИЯ - РУСКИ ВОЙНИК ЗАТОВА НЕ СТЪПВА В ОСВОБОДЕНАТА ОТ ТУРСКА ВОЙСКА ЗАПАДНА РУМЕЛИЯ(МАКЕДОНИЯ)
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  СКОПИЕ им дърпат конците от рускоо посолство в София - това още след неуспешния преврат в Черна гора го пишеше в доклада на македонските служби - сега топката удобно беше подадена от КГБ в Скопие, за да могат нашите руски ибрикчии да забият - РУСИЯ ПЕЧЕЛИ КАКТО ВИНАГИ - а българите разделени
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Македония влезе ли в ЕС и изчезнат границите Иван Шкембето ще прави скандали само със себе си. Без граници скоро всички различия ще изчезнат. Вярно, че ще спрат РУБЛИТЕ за шкембетата, но да си намерят друг враг. Те от това се прехранват.
 • Октомври 10 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  ДОЛУ борисов бойко , неговата Шайка , неговите подлоги финансовите патриоти/ като този от снимката/ и дпс дето са си винаги във власта. F....F 10111989 F...F AND***L NO MERCY.Оказва се обаче , че същите финансови патриоти са и страхотни гръкомани. А , мегали идеята е не по малко отвратителна от /македонизма/
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Като гледам тоя Пендаровски, май той ще се окаже агент на УДБА, който работи против интегрирането Макрдония в ЕС.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Аз пък като гледам, Пендаровски изтърва пендарата!
  : 1 !
 • Македонецъ 8 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами царъ Филипъ и Александъръ не са на Гърция , а на България и Македония и принципно и на целият така наречен Славянски свят. Какво се случва с Българското малцинство в Гърция ? Мегали идеята е не по малко отвратителен /македонизъм/ от оригиналният. Ше повторя , че съществото каракачанов е Национален предател , подлога на борисов бойко и Враг на Народа без значение какви ги приказва.
 • ей а ма много си проЗД!!!! 8.1 ей а ма много си проЗД!!!! преди 2 месеца Профил на трол?
  Я оди си избърши ГЪЗА и не се углеждай в чуждите!!!Смотан "северен"маРкедонец....УЯ ми да ядеш!
  : 2 !
 • Октомври 8.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Значи аз съм Българин с произход Р.С.Македония и Български гражданин по Рождение и ще си избърша... с теб и с твоят вожд Национален предател , подлога на борисов бойко и Враг на Народа и всъщност всеки ден го правя. Та какво се случва с Българското малцинство в Гърция ? Ама ти си голям зашитник на мегали идеята се оказва бе.
  : 1 !
 • Пендаровски 8.3 Пендаровски преди 2 месеца Профил на трол?
  до 8.2...Гоцееее...Дееелчев ...ти ли си бре?Значи си българин с произход РСМ....Ти си пълна трагикомедия....
  : 1 !
 • КОПИ-ПЕЙСТ 7 КОПИ-ПЕЙСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г. “ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС” В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” виж още ›› да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недопустима немарливост. Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за “отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България и готвещата се война. За честта на в. “Работничка” ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са “отрязани части от снагата на България” Но все пак допуснатата грешка на в.”Работничка” трябва да ни накара да се замислим върху следното. Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. Тези уж класосъзнателни са заблудени от обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа наистина живеят значителни компактни маси българско население. Едни от тия уж класосъзнателни (предимно интелигенти) не могат да видят по-далеч от носа си и мъдруват лукаво, а други явно не са ликвидирали с националистическите и шовинистични предразсъдъци, които са още живи у тях. “Разтърси някой руски комунист и ще видиш у него великодържавния руски шовинист” казваше Ленин преди 13 години. “разтърси някой български класосъзнателен и ще видиш у него великодържавния български шовинист” с пълно основание можем да кажем и ние. Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. В лицето на онези уж класосъзнателни, които мъдруват върху обстоятелството, че “в Македония, Тракия и Добруджа живее компактно българско население” ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм. Една от най-главните наши задачи, в борбата срещу войната във връзка и с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни. Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите. Дългът на в.”Работничка” е да провежда неуморно тази задача сред трудещите се жени без което самото нейно изпълнение е невъзможно, а не да допуща такива грешки, които я правят несъзнателно проводник на великобългарския шовинизъм. Надяваме се, че редакцията на в.”Работничка” ще разбере добре своята грешка и ще я поправи, не само чрез необходимата за случая самокритика, но и чрез всестранното подобрение на вестника, чрез работата за неговото издигане на ленинска височина за да бъде той истински борчески тръбач на класовата пролетарска идеология и класов организатор на работничките и всички трудещи се жени в нашата страна. читател на в. “Работничка”
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Представи ги тези на Нинова! Може да ти повишат хонорара. Ние се интересуваме живо от историята, вместо да четем само учебници писани от родоотстъпници. Достатъчно дълго учихме по тях, а дори и все още ги преподават, за да не спрат хонорарите на "специалистите".
  : 0 !
 • КОПИ ЛАПНИ 7.2 КОПИ ЛАПНИ преди 2 месеца Профил на трол?
  Мааалиеее...пак не си си пил хапчетата!Ще ти дърпам ушето!КАЛПАЗАНИН!!!
  : 0 !
 • Западнитесили-виновници за националните катастрофи на България. 7.3 Западнитесили-виновници за националните катастрофи на България. преди 2 месеца Профил на трол?
  Със специален Ферман турския султан очертава границите на териториите населени с българи в Тракия, Македония, Мизия Добруджа и признава правото на Българска екзархия в Цариград духовно да ги управлява.Русия също признава тези територии за български и в тези граници създава Санстефанска България. На това се противопоставят западните велики сили,които се страхуват от усилването на руското влияние н виж още ›› а Балканите и най вече Великобритания,и затова на Берлинския конгрес разпокъсват Санстефанска България.По-късно стремежа за национално обединение е попарен пак от западните сили с Ньойския мирен договор, завършил с откъсване на територии. След ВСВ ако не беше защитата на националната ни цялост при подписването на Парижкия мирен договор пак щеше да има откъсване на територии както се случи със другите страни сателити на Хитлеристка Германия.
  : 2 !
 • КОПИ-ПЕЙСТ 7.4 КОПИ-ПЕЙСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  до 7.1 и 7.2 Опа, нещо не сте разбрали, жалко ако сте Българи! Тази статия целенасочено не се споменава от руските комунистически подлоги...в България. Статията ясно показва продажната антибългарска политика на коминтерновските кучета начело с димитров и коларов.
  : 0 !
 • до горния тАпЕгьОз : 7.5 до горния тАпЕгьОз : преди 2 месеца Профил на трол?
  7.4...Опааааа....КОПИ ПЕЙСТ...я се огледай да не си седнал на руска комунистическа подлога ,която ти цепи усрания соросоиден задник....
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  С опитите им да легализират в ЕС Коминтерновския македонистко-антибългарски прочит на борбите и жертвите на нашия народ за освобождение на Македония и Одринска Тракия, "да изнасят" в съседните им многовековни държави "сърбомакедонски" сепаратизъм и да внасят съседските си раздори в ЕС, Скопските политици са на път да пропилеят най-ценното - нашето доверие и чувство за братска солидарност ! Да, Тит виж още ›› ово-Коминтерновският антибългарски македонизъм не е културно-генеалогично, а политически обусловен. Ето защо той може да бъде предифиниран също политически. Подобно на Русия, която се разграничи от конструктивите на отживялата съветско-болшевишка доктрина, РСМ би могла официално да се разграничи от "историческите" конструктиви на отживялата ЮгоКоминтрновска политическа доктрина. Изчистване на спорните въпроси от общия ни държавно-исторически и културен произход ще бъде възможен само след пълната правна и политическа реабилитация на невинните жертви на великосръбския национализъм и на неговото творение - сърбомакедонизма" Ако българското правителство не артилулира ясно и недвусмислено тия свои условия за започване на преговори на ЕС с РСМ, ще бъде обявено от народа за предателско и на следващите избори отсвирено от власт !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  С опитите им да легализират в ЕС Коминтерновския македонистко-антибългарски прочит на борбите и жертвите на нашия народ за освобождение на Македония и Одринска Тракия, "да изнасят" в съседните им многовековни държави "сърбомакедонски" сепаратизъм и да внасят съседските си раздори в ЕС, Скопските политици са на път да пропилеят най-ценното - нашето доверие и чувство за братска солидарност ! Да, Тит виж още ›› ово-Коминтерновският антибългарски македонизъм не е културно-генеалогично, а политически обусловен. Ето защо той може да бъде предифиниран също политически. Подобно на Русия, която се разграничи от конструктивите на отживялата съветско-болшевишка доктрина, РСМ би могла официално да се разграничи от "историческите" конструктиви на отживялата ЮгоКоминтрновска политическа доктрина. Изчистване на спорните въпроси от общия ни държавно-исторически и културен произход ще бъде възможен само след пълната правна и политическа реабилитация на невинните жертви на великосръбския национализъм и на неговото творение - сърбомакедонизма" Ако българското пшравителство не артилулира ясно и недвусмислено тия свои условия за започване на преговори на ЕС с РСМ, ще бъде обявено оъ народа за предателско и на следващите избори ще бъде отсвирено от власт !
 • Аре улево 4 Аре улево преди 2 месеца Профил на трол?
  Бидейки извън ЕС, Македония е най-удобния и най-близкия плацдарм за пране на криминални пари, контрабанди, източване на ДДС, преводи на криминални пари към лични сметки по офшорни зони, .... Ярък пример е Христо Бисеров! Така БКП+БЗНС+ДПС+ДС-П(к)расетата ще направят всичко възможно за да не допуснат Македония да стане член на ЕС! А раннопенсионираният фатмашко-милиционерски добитък лесно се екзалт виж още ›› ира от пропагандно-манипулациооните акции, възхваляващи лъжливите и крадливи догми на ЦИГАНЬОР-БЪЛГАРЩИНОЗМА на Замфир Яшар - Тато (известен и като Тодор Живков - Янко) и делиорманския му "брад'чед" Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията!
 • Аре на ГЕЙО ПАРАДО 4.1 Аре на ГЕЙО ПАРАДО преди 2 месеца Профил на трол?
  до 4...ДжендъризЪма ти личи от 100 км.Оди цункай чиче Сорос по дупето ,направи му нЕЕколко свирчици и ела пак да си похортуваме за Северняците амкедонци/пардон/марсианци!!!
  : 1 !
Нагоре