Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис

1936
Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис
Снимка: БГНЕС

Три месеца не стигнаха, за да бъде завършен одитът на българските делегирани прокурори, нареден от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на 23 февруари. Това става ясно от отговорите на пресслужбата на Кьовеши на въпросите на в. "Сега" дали е приключила ревизията и какво е установила. "Одитът все още не е напълно завършен, така че за момента няма информация, която можем да споделим по тази тема", гласи отговорът от Люксембург. Още на 13 март от кабинета на Кьовеши обясниха, че одитът се финализира.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на европейската прокуратура бе разпореден от Кьовеши само дни след като пред февруари стана ясно, че пореден български делегиран прокурор напуска поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.

ОЩЕ: Още един български делегиран прокурор напуска Кьовеши

На 23 февруари беше обявено, че Кьовеши е провела видео разговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателната мисия в София. Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на местна почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросредства), гласеше още съобщението.

Междувременно от 1 май трети европейски делегиран прокурор напусна българския офис европейската прокуратура. Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. В края на април Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да обсъжда въпроса за свободните места за български делегирани прокурори в някое от следващите си заседания. После обаче започнаха сътресенията в прокуратурата и тази тема в момента не е на дневен ред.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът й на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

Крум Зарков: Търсим още 7 български прокурори за офиса на Кьовеши

България продължава да търси седем делегирани прокурори, които трябва да се присъединят към Европейската прокуратура, чийто ръководител...

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама.

Според източници на "Сега" Кьовеши много се вслушва за ситуацията в България в българския европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на европейската прокуратура в Люксембург. Самата Георгиева отрича да има проблеми с напускащите делегирани прокурори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика