Кирил Петков: Главният прокурор трябва да отпадне от българската съдебна система

8155
Кирил Петков: Главният прокурор трябва да отпадне от българската съдебна система
Снимка: Продължаваме промяната

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков смята, че коалиция ПП-ДБ ще е първа на изборите на 2 април и ще предложи правителство на малцинството. Бившият премиер се надява останалите партии да подкрепят такава форма на кабинет и призова всеки бъдещ депутат да го стори.

Той заяви още, че най-важният данък, който трябва да бъде премахнат, е "данък корупция", и направи предложение главният прокурор да отпадне от българската съдебна система.

Кирил Петков: "Планът Бачийски" ще бъде план за промяната на Бургас (СНИМКИ)

След втори април „Планът Бачийски“ вече ще се превърне в план за промяна на Бургас. Това стана ясно по време на среща на Ки...

В интервю за bTV той категорично се противопостави на предложението на служебното финансово министерство за налагане на "данък свръхпечалба" на фирмите от 33%. "Не бихме променяли нито един от данъците. Със съществуващите данъчни ставки вярвам, че ще влезем под 3% дефицит. При данък свръхпечалба бизнесът спира да има предвидимост, хората няма да имат нормален бизнес план. Една от силите на България е, че имаме ниски данъци и те са предвидими. Най-важният данък, който трябва да бъде премахнат, е "данък корупция". Защото ако бъде махнат, България става прекрасно място за икономически растеж", заяви Петков.

"Ще следим как вървят пазарите - ако цените на европейските пазари паднат, няма нужда от помощи, но ако се задържат високо, ще има помощи за бизнеса", каза той.

Относно критиката за даването на помощи на всички – независимо дали са нуждаещи се, или със свръхпечалби като „Лукойл“ – Петков каза, че е съгласен, че това не трябва да се прави. "Но това не подхрани инфлацията. Идеята, че с вдигането на пенсиите сме качили инфлацията, не е вярна. От друга страна, ясно сме казали, че в следващата ни програма и управление няма да излизаме от 3% дефицит, както и направихме. Въпреки всички приказки за голяма и страшна зима, завършихме с 2,9% дефицит", припомни той.

Петков коментира и данните на служебния финансов министър за опасност от свръхдефицит. "Наистина се зашеметих от нещата, които бяха изказани от служебното правителство. Единия ден Росица Велкова каза, че е страшно и ще има 7% дефицит, после се самоопроверга, а след това премиерът я опроверга. Има непремерени изказвания, виждаме ги винаги преди избори. Това, което се случва и е свързано с корупцията, е, че през януари не е имало добро събиране на ДДС. Когато влязохме в управлението, видяхме, че НАП одитира малките ресторантчета, магазини и салони. Не трябва да е така", коментира Петков.

Относно най-новия доклада на Държавния департамент на САЩ той бе попитан грешка ли бяха арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов: "Ако го съчетаем с „Магнитски“, „Магнитски“ потвърди много от фактите за този арест. Но Америка каза – начинът, по който се е случило това, може би не е правилен".

Кирил Петков: Има чадър над фирми, от които не се събират данъци

Фалшива новина е, че държавата ще фалира. Това мнение изрази бившият премиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил ...

"Главният прокурор да отпадне от българската съдебна система. Само когато освободим прокуратурата от всякакви чадъри, можем да говорим за липса на корупция. Ако няма работещо правосъдие, корумпираните крадат, без да ги е страх. Това е наша водеща задача в следващия парламент", коментира още бившият премиер.

ОЩЕ: Андрей Янкулов: Трябва адекватен механизъм, по който да се търси отговорност на главния прокурор (ВИДЕО)

Според него е много важно да има правителство след изборите, като това е огромен приоритет за ПП-ДБ. "Искаме програма със стъпки по Шенген, земеделие, регионална политика, цени на храните. Всичко това ще го сложим на масата. Вярвам, че сме с 3-4% над ГЕРБ и ще имаме възможността да предложим ясно правителство на малцинството. И ще е трудно за всяка партия да не го подкрепи, предвид че сме предложили тези решения. Не трябва да има възможност другите партии да хвърлят България на шести избори", коментира той.

Попитан дали това е призив към ГЕРБ да подкрепят правителство на малцинството, Петков отвърна: "Призив е към всички народни представители в следващия парламент".

Кирил Петков в момента е във Франкфурт, Германия, където заедно със свои съпартийци се среща с българи в страната.

Никола Минчев: Ще предложим правителство на малцинството, няма да управляваме с ГЕРБ

Бившият председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" отхвърли възможността новата коалиция ПП-ДБ да управлява за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика