Кирил Петков с обзор за работата си: Не забравяйте чекмеджетата и възраждането на омразата

8632
Кирил Петков с обзор за работата си: Не забравяйте чекмеджетата и възраждането на омразата
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков, който ще предаде официално властта на новия служебен премиер Гълъб Донев, отправи обръщение към гражданите и направи отчет на свършеното от правителството му. Той призова хората да не забравят "чекмеджетата с пачки и кюлчета" и обяви готовност битката на "Промяната" да продължи.

Николай Денков очаква ПП да грабнат победата на изборите

Бившият образователен министър акад. Николай Денков очаква, че Продължаваме промяната ще бъде първа политическа сила на предсрочни парл...

"Скъпи сънародници, днес нашето коалиционно правителство предава управлението на страната на служебен кабинет. Първото, което искам да Ви кажа в този момент е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот", заяви Петков в обръщението си.

"Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат", каза премиерът в оставка.

Според него има и нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. "Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство", каза Петков.

За "троянския кон в правителството" Слави Трифонов той отказва да говори, защото вярва, че "той е вече част от историята". "Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол", каза Петков.

"Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина. Видяхме как бизнесът може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там, за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти", каза още премиерът в оставка.

Депутат от "Продължаваме промяната": ГЕРБ и ДПС успешно се справиха да ни пречат

ГЕРБ и ДПС успешно се справиха със задачата да ни пречат. "Продължаваме промяната" започна без парламентарен опит и това позволи на опо...

Въпреки световната криза, с която съвпадна седеммесечното му управление, той вярва, че оставя на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които бяха въведени, за да имат гражданите "спокойствие и предвидимост в следващите месеци".

Петков изброи и основните мерки, които правителството му предприе:

  • Отпуснахме помощи за отопление през зимата.
  • Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.
  • За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в „Балкански поток“ – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.
  • Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.
  • Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения.

"Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система", смята Кирил Петков. Причините за това според него са: "Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите. Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани. Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания. Увеличихме заплатите на учителите. Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи".

Той повтори, че кабинетът му оставя на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. "Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки. И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт. Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи", заяви Петков.

"Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото", добави той.

Край на 47-ия парламент: Как се оценяват депутатите (ВИДЕО)

След като в петък, 29 юли, удари последният звънец за народните представители е време за равносметка и от самите тях какво успяха да на...

"През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време. Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България. Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!", завърши премиерът в оставка, който ще предаде властта на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика