КНСБ също се обяви срещу промените в АПК

883
КНСБ също се обяви срещу промените в АПК
Снимка: БГНЕС

КНСБ също е срещу промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), обявиха от синдиката. След като по-рано днес президентът сезира Конституционния съд по казуса, от КНСБ обявиха, че са готови да предоставят становище в съда, ако бъде посочена като заинтересована страна.

Синдикатът изпрати подробно становище до парламента във връзка с наложеното от президента Румен Радев вето върху текстове от закона, но депутатите го отхвърлиха. Юристите на синдиката са категорични, че една от конфликтните точки е в промените в АПК е повишаването размера на съдебните такси, което според тях на практика представлява ограничаване на достъпа до правосъдие.

КНСБ иска да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата

КНСБ настоява да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. На организирана от синдиката дискусия на тема "Де...

От КНСБ се обявиха и против промените, които се правят с този закон във връзка с правото на пенсия за съдии и прокурори и следователи. Според синдикалистите, това се прави, цитирам, през задният вход и се предвижда, ако към 31 декември 2018-та магистратите имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт, да могат да се пенсионират.

От КНСБ са категорични, че ценят труда на магистратите, но не могат да се съгласят, че той е по тежък и отговорен от този на миньори, енергетици или огнеборци, за които има въведено изискване за навършена възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com