Коалиция между ГЕРБ и ДБ: Пак опорки за съдебната реформа и обяснение защо ДБ управлява с БСП

2428
Коалиция между ГЕРБ и ДБ: Пак опорки за съдебната реформа и обяснение защо ДБ управлява с БСП
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Сега се вижда, че ГЕРБ няма партньор. За да има, трябва да се промени – главно на тема антикорупция. Няма вариант, в който "Демократична България" (ДБ) да подкрепи мандат за правителство на ГЕРБ. Това заяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

На думи приоритетите се припокриват за съдебната реформа. Когато обаче стане дума за борбата с корупцията на Народното събрание, ГЕРБ ги няма, заяви Мирчев. И е категоричен – ГЕРБ пазеха Гешев.

ПП готови на разговори с всички партии, чиито приоритет е борбата с корупцията

За "Продължаваме промяната" борбата с корупцията и затягането на контрола на разходването на публичните средства е от основно значение....

Разрушаване на антикорупционния модел – не става въпрос за персоналната смяна на Иван Гешев като главен прокурор. "Големият проблем е да не се роди нов Гешев", заяви Мирчев пред bTV. Когато оправим съдебната система, нещата ще потръгнат, смята Мирчев.

В Румъния съдебната реформа мина и две правителства са в затвора. В България няма един осъден министър, посочи Мирчев каква е разликата. "Ето това е моделът ГЕРБ и това ГЕРБ не иска да промени", каза той. "Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт е като да пуснете дете в сладкарница", добави Мирчев.

Относно БСП, Мирчев оправда коалицията със социалистите, че е станала чак след третите избори, което, по думите му, било "абсурдна ситуация". Направихме го, за да можем да минем зимата. "Много по-добре е едно неперфектно управление, отколкото без управление", смята обаче депутатът от ДБ, като изброи за какво ни е правителство – да ни приемат в еврозоната, в Шенген, за да няма повече случаи като "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево". "Няма да влезем в безпринципна коалиция", обеща Мирчев.

За Митрофанова, Ивайло Мирчев беше категоричен – няма тема, руските посланици не ги канят никъде.

Отговорът на ГЕРБ

Даниел Митов: Първият мандат не е прежален, ще водим преговори с останалите партии

"Първият мандат не е прежален, подхождаме сериозно, ясно и категорично да съставим правителство. Ние търсим правителство, което да е ст...

Спекулации – така депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова отговори задочно на Мирчев. Тя попита защо две години не е подал сигнали срещу корумпирани от ГЕРБ (включително министри) и го разкритикува за "Балкански поток" – имало "Северен поток" за пример, че "Балкански поток" не бил уникална ситуация.

ГЕРБ беше единствената партия, направила съдебна реформа – правилата, по които избрахме главен прокурор, бяха правилата на Христо Иванов (като правосъден министър), каза Атанасова. Дали беше така и дали това не е опорка на ГЕРБ – припомнете си ЗАЩО Христо Иванов подаде оставка: "Историческият компромис" за съдебната реформа доведе до оставката на Христо Иванов. Атанасова продължи – ДБ предлага парламентът да избира главния прокурор. Не значи ли това, че главният прокурор ще е послушен спрямо парламента, попита тя.

Явно предпочитат управление с БСП, заключи Атанасова. Едно евроатлантическо управление има ясни червени линии, които не бива да се прекрачват – Украйна, енергийната диверсификация. Нямаме идеологически различия, но те предпочитат да управляват с антипода БСП, каза лицето на ГЕРБ. По думите ѝ, и "Продължаваме промяната" е по-скоро лява партия.

"На тях единственият им слога е да махнем Гешев" – така Атанасова завърши теза как като станал скандала Gemcorp, всичко се разминало. Борисов 8 месеца не управлява – по-добре ли живее българинът? Цацаров подаде оставка от почти година като председател на КПКОНПИ – корупцията изчезна ли? Сега се фиксират срещу Иван Гешев, каза Атанасова, без да анализира дали ситуацията в България не се повлия изключително от голяма световна криза като войната в Украйна, на която никое българско управление не може да противодейства ефективно и няма държава в Европа, която да цъфти икономически след подпаления от Путин военен конфликт.

"Ако зависи от ГЕРБ, България ще има редовно правителство", завърши Атанасова.

Радев счита за унизително политиците да се занимават с присъствието на посланици

Нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика