"Кой пусна Горанов", пита Румен Петков

10825
"Кой пусна Горанов", пита Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Вътрешният министър да разпореди проверки и на случая с Борислав Колев, обвиняем за източването на милиони за магистрала Хемус, и на случая с бившия финансов министър Горанов, пътувал с автомобил, издирван от Интерпол, настоява лидерът на АБВ Румен Петков.

"Очевидно са събрани огромен обем доказателства за тегленето на огромни суми и е ясно, че голямата част от тези суми са стигнали до върховете на властта", коментира арестуването на Колев и разрасналото се напрежение между МВР и прокуратурата Петков. "Мое дълбоко убеждение е, че всички сблъсъци между МВР и прокуратурата обслужват бандитлъка, но в този случай недовеждането докрай буди сериозни въпроси и на тях трябва да отговорят и двете звена", категоричен е Петков.

Румен Петков: В коалиционното споразумение има груби грешки

В рамките на коалиционното споразумение на "Продължаваме промяната" с партньорските партии се допускат груби грешки, предупреди лидерът...

"фактът, че беше огласена готовността на Борислав Колев да говори, е лош знак, защото по този начин всъщност институциите казаха – ние подложихме свидетеля", коментира Петков. 

"Отговорността е поделена. Част от непремерените приказки бяха изговорени от шефа на БОП, друга част – от прокуратурата. Когато излиза шефът на БОП и казва: „Ние го склонихме, той щеше да свидетелства“, той всъщност го подлага", заяви Петков.  Той допуска, че хората, които са заграбили огромните пари, сигурно ще търсят начин да се разправят с този човек преди делото и подчерта, че държавата е длъжна да вземе всички мерки, за да гарантира неговия живот и сигурност, както и на неговите близки. 

Какво означава някой да иска да го изведе в чужбина, изрази недоумение Петков: „Комитетът по изпращането какво ще спечели като го изведем в чужбина и на кого ще го дадем в чужбина, и как ще го контролираме в чужбина и ще можем ли да го върнем след това от чужбина?.."  Според лидера на АБВ има много инструменти, които биха били далеч по-ефективни и настоя МВР да предприеме сериозна проверка, а идеята за извеждане в чужбина определи като лековата.

Румен Петков настоя за проверка и по случая с бившия финансов министър Горанов и отбеляза: "Сигурно всички сте минавали на Калотина. Той няма откъде да се върне, ако полицията не го пусне. То е еднопосочно движението. Кой го пусна? Защото тоя, дето го е пуснал, той е бил от „Комитета по изпращането“ и след това е бил от „Комитета по посрещането“ – да го приветства на изпроводяк".

Владислав Горанов се опитал да мине "Калотина" с автомобил, обявен за издирване

Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов се е опитал да премине "Калотина" с автомобил, обявен за издирване...

Петков остро се противопостави на двойния стандарт: "Ми, ако бай Пешо го бяха хванали с Москвич, обявен за издирване от Интерпол, така ли щеше да си тръгне? Според мен щеше да има: Легни! Стани!…."

В такива случаи, когато се демонстрира такъв двоен стандарт, това грубо ощетява усещането за държава и държавност, коментира лидерът на АБВ.

Според него проверката по случая трябва да обхване и ценообразуването на такъв тип лизингови автомобили и тяхното качество. Неслучайно в социалните мрежи се появи много информация за сериозни разлики в цените, отбеляза Петков и препоръча въпросът да стане предмет на парламентарен контрол. "Ако министър Х ползва много евтин лизинг и министерството му е закупило X на брой от тези автомобили, трябва да си зададем въпроса как става тази работа", добави Петков.

"И по двата случая е необходима проверка и отговорност. Иначе, другото е борисовщина", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика