Културният министър: Проф. Кадинов си подаде оставката, защото аз му я поисках

7277
Културният министър: Проф. Кадинов си подаде оставката, защото аз му я поисках
Снимка: БГНЕС

"Не съм запознат с доводите, които проф. Кадинов е изложил. Там е пропуснато, че той си подаде оставката, защото аз му я поисках. Имахме голямо разминаване между темп за работа, конкретика, проблемите, които виждаме", каза министърът на културата Атанас Атанасов в интервю пред "Дневник".

Миналата седмица неговият заместник Бойко Кадинов подаде оставка. Това решение обаче е дошло след като така е поискал Атанасов. "Очаквах много по-решителни и навременни действия. Радвам се, че се съгласи и си подаде оставката, разделихме се съвсем колегиално. Благодаря му за свършената работа дотук", каза още Атанасов. На мястото на проф. Кадинов все още няма избран заместник.

Ицо Хазарта вижда Камен Донев като един компетентен и честен министър на културата

"Да съм в партията "Продължаваме Промяната" е моят начин да дам знак, че всичко е чисто и затова съм част от тях. Нещата стават малко б...

Атанасов каза, че няма да поиска оставката и на другия си заместник - Весела Кондакова, за която имаше повдигнат сигнал за конфликт на интереси и корупция. "Подхождам винаги добронамерено и с доверие, всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен. Когато имам достатъчно примери, го оттеглям. До този момент не виждам причина да се съмнявам", каза той.

Културният министър коментира и средносрочната прогноза, която предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г. "Бих искал да успокоя хората. Разговаряхме с министерството на финансите. Тази прогноза е базова, тригодишна, не залага никакви политики. Тя се публикува сега, защото има такова законово изискване, срокът е до 25 април и трябва да бъде публикувана задължително. Бюджетната процедура е разделена на 3 части. Няма място за паника, това е съвсем формално", каза Атанасов.

След искането на актьорите за увеличаване на заплатите културният министър каза, че това не зависи изцяло от Министерството на културата. "Има браншови трудов договор, не мога с магическа пръчка, днес да подпиша и заплатите да са два пъти по-големи. Това е част от нашите приоритети. Това също ще идва с някакъв вид реформа. Възнаграждения и заплати ще идва с реформи", каза Атанасов. Културният министър коментира и искането на неговата оставка. "Бих си подал оставката, ако наруша закона, ако премиерът ми я поиска, ако загубя доверието на нашата организация. Не съм направил нищо незаконно", каза Атанасов.

"Всеки има правото да иска оставка, затова сме демокрация. Но хората поискаха промяна, в момента виждат нещо различно. Не съм искал да обидя никого, ако това е грешката ми в министерството, съм готов да я приема", допълни още културният министър

Министърът на културата чете книжки на деца в столично училище (ВИДЕО)

Министърът на културата Атанас Атанасов стана част от инициативата на Асоциация „Българска книга” за подкрепа на грамотност...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика