Лукарски призна, че българско оръжие отива в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак

4261
Лукарски призна, че българско оръжие отива в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак
Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски призна попадането на българско оръжие в "недобросъвестни ръце" в Ирак и Сирия, но отрече България да има вина за това.

Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак, каза пред журналисти при посещението си във ВМЗ - Сопот Лукарски, коментирайки информация, че терористични групировки в Сирия и Ирак използват българско оръжие, предаде "Фокус".

По думите на Лукарски България изнася оръжейна продукция само за крайни дестинации, разрешени от международни организации.

Основните производители на оръжие у нас си остават в държавни ръце

Оръжейните дружества "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот влизат в забранителния списък за приватизация. Това реши Народното събрание на второ четене ...

"За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия в страната е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места. В един регион, който беше традиционно тежък, вече има недостиг на работна сила", коментира министърът. По думите му ВМЗ - Сопот връща старите заеми и се намира в много добро финансово състояние.

Бунтовници от Първа брегова дивизия – част от Свободната сирийска армия, сражаваща се в северозападните части на Сирия, обстрелват град Кинсиба с ракети, произведени в България, стана ясно от клип в YouTube на бреговата дивизия. По последни данни бунтовниците от Първа брегова дивизия са изстреляли 40 ракети в правителствените позиции в Кинсиба, информира сайтът syria.liveuamap.

Същевременно според разследване на в. Guardian България и други източноевропейски държави са доставили оръжие за Сирия на стойност 1 млрд. евро. Изпратили сме седем самолета с автомати и муниции към Йордания и Саудитска Арабия, откъдето се прехвърлят във военната зона.

А след взрива на граната на полигона в Анево от миналата есен, когато загина американският военен експерт Франсис Норвило, Reuters информира, че Норвило и негови сънародници са тествали оръжия за сирийската опозиция, която САЩ тръгна да въоръжава за борба с "Ислямска държава“.

През юни тази година о.з. полковник Славчо Велков заяви, че български фирми доставят оръжие за Сирия, но това не е българската държава. "Това е пратка за нуждите на министерството на отбраната на Саудитска Арабия. Тази пратка е доставена от българска фирма, тя има своя лиценз от Министерството на икономиката, че е подала документи с искане за пренасяне на тази пратка, че другата страна – превозвачът, е подал документи чрез българското посолство за извозване на пратката, прелитане и кацане на самолета", обясни Велков в ефира на bTV.

България е спечелила 6 млн. лева от търговия с оръжие в Сирия само за месец

България е изнесла 1800 броя „малки огнестрелни оръжия“ и 6 млн. бройки боеприпаси за кюрдските бойци „Пешмерга&ldquo...

"Важното е, че тези пратки отивайки в Саудитска Арабия не остават в Саудитска Арабия, тъй като образците в Саудитска Арабия не кореспондират с производството тук, те са предназначени за райони на същински Близък Изток или за Йемен. Повечето пратки се извозват от самолети на ВВС на Йордания, кацат тук (...) – минават по суша през Йордания, минават сирийската граница и там се разпределят и отиват при умерените бунтовници и след дни може да попаднат в ръцете на ислямистките групи", каза Велков. По думите му това оръжие се изнася със знанието на българската държава, но не с участието ѝ.

"Има случаи когато големи количества оръжие пренощуват в хангари на летище София, което представлява определена опасност. МВнР дава съгласие за експедиция на пратката", каза тогава Велков.

Според доклад на швейцарската организация Small Arms от декември миналата година България е изнесла 1800 броя „малки огнестрелни оръжия“ и 6 млн. бройки боеприпаси за кюрдските бойци „Пешмерга“ само за периода август-септември 2014 година.  В дефиницията „малки огнестрелни оръжия“ влизат леки картченици, автомати, автоматични и снайперистки карабини, пистолети и револвери. Печалбата само за август-септември 2014 г. от оръжейния износ на България за кюрдите в Сирия е 6 млн. лева (3,7 млн. долара), посочва докладът.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com