X
 
 

Македонски учени настояват София да постави условия на Скопие преди подкрепата за ЕС

8745 6
Македонски учени настояват София да постави условия на Скопие преди подкрепата за ЕС
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Осем задължителни условия да постави София на Скопие, преди да одобри присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това предлагат учените от Македонския научен институт. На пресконференция в БТА те са обявиха категорично против предварителна безусловна подкрепа и изразиха опасения, че ако решаването на спорните въпроси бъде отложено, няма да получим разбиране в рамките на ЕС, предаде репортер на Actualno.com.

В общността ще се решават опосредствано, като българската позиция бъде пренебрегвана от страните членки, убедени са представителите на МНИ. Затова те настояват спешно българското правителство да постави конкретни задължителни условия на Северна Македония:

- да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в пределите на днешната република Северна Македония;

- да се осъдят политическите убийства и жестокостите срещу българите, извършени след 1944 г;

- да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена;

- да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и др., с подчертано антибългарско и обидно съдържание;

- да се преосмислят националните празници, насочени неправомерно срещу българите и българската държава;

- да се преустанови езика на омразата към българите в медиите;

- да се признае, че официалният език според конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори;

- да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Северна Македония, с включването им в Конституцията.

Каракачанов: Без подкрепа за Македония за Евросъюза, докато не изчисти историята си от фалшификациите

Европейският съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на ...

До този момент, с единични изключения, липсват признаци за реално признаване на българското културно-историческо наследство в Македония, констатира МНИ. „Българските корени в историко-географската област Македония са забележими още от средновековието и се признават и се осветляват в историческата наука не само от българските учени, но и от редица европейски учени и на Изток и на Запад. Единствено в Република Македония, както и да се нарича тя през годините, сме свидетели на подменяне на историческата истина“, подчерта доц. Георги Николов. Като пример той посочи, че в 41 извора, в които българите се споменават с ремарка е посочено: „под българи разбирай, че става дума за македонци“ и добави, че тази историческа игра продължава. Българските корени са засвидетелствани в десетки извори от Средновековието и в стотици от Възраждането и ново време, изтъкна той и добави, че когато човек, който изявява своето българско потекло и принадлежност, бива преследван. „Така се насажда страх и хората пред медиите говорят едно, вкъщи – друго. Очевидно в Северна Македония това време още не е изживяно“, коментира доцентът.

Дебългаризацията

„Признаването на престъпленията, извършени непосредствено след войната, дава отговор на един от най-важните въпроси, определящ дори днешното статукво в отношенията между двете страни – кой, кога, как и защо започна дебългаризацията на Вардарска Македония“, заяви посланик Любчо Трохаров. Понятието „дебългаризация“ е най-точно. То се различава от обезбългаряването на Източна Тракия от турците, уточни той. По думите му процесът започва в съответствие със сръбската македонистка доктрина, за която се знае кога и защо се е появила и в съответствие с решенията на Коминтерна, основното от които е Вардарска Македония да остане в рамките на Югославия. „Оттук Коминтернът дава път на сръбския връх да направи това, което Кралска Сърбия и Кралска Югославия след 1929 не можаха да направят – да започнат деългаризацията“, посочи посланикът.

Кое е особеното, което Сърбия извърши – „македонски българи, членове на новата компартия, която се изгради под диктата на сръбската - македонски българи се оказаха начело в усилията за дебългаризацията, изтъкна още посланик Трохаров. Това стана, подчерта той, под диктата на сръбската комунистическа партия и нейния клон Македонската комунистическа партия и започнаха престъпленията и дебългаризацията. Той се позова и на излезли информации след разпадането на бивша Югославия за масовите убийства на десетки хиляди хора, ликвидация на художествено-творческата интелигенция, на представители на Българската православна църква, унищожаване на артефакти, църкви, манастири, дори надгробни плочи, ликвидиране на военни паметници по разпоредби от Белград. „Дебългаризацията започва с убийства, с решения за изграждане на нова нация, а тя не може да се изгради по друг начин, освен на базата на етническите българи и затова е поставена задача да се ликвидира всичко българско, да се подменят имената, езика и да се напише нова история и да започне изграждане на нация и държава на антибългарска основа.

„Това трябва да се признае от младата държава и от политическия връх. Обществото на Северна Македония трябва да преживее този катарзис, да се дистанцира от тези неща, ако иска демокрация и членство в ЕС, ако иска приятелски, добросъседски отношения с България“, категоричен е посланик Трохаров.

Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Макед...

Няма ли българи във Вардарска Македония?

„Политически договор има между албанци и македонстващите, между сърби и македонстващите, има политически договори със 7 общности, които се оформят като държавотворни народи, но няма договор с българите“, изтъкна още Трохаров. Ние казваме, че там има стотици хиляди българи, но няма българска общност, тях ги няма в Конституцията, добави той. Новите обстоятелства са, обърна внимание посланикът, че за първи път от 70 години на политическата сцена в Македония се появява един политик, който открито говори, че иска приятелски отношения – премиерът им Заев и веднага отбеляза, че политиците им говорят така, а действат за запазване на статуквото и се правят на разсеяни по тези въпроси. „Когато Пендаровски, новият президент, казва след договора с България и договора с Гърция – Преспанския договор, смятаме, че македонският въпрос може да се архивира“, припомни посланик Трохаров и постави въпроса: „Ще приеме ли България, ние българите ще приемем ли, че във Вардарска Македония няма българи и де юре не са признати. Ще ги пуснем ли така да бъде или ще го оставим за после този въпрос“. Според посланик Трохаров, ако отложим въпроса за утре - в рамките на ЕС, няма да можем да постигнем нищо. „Тогава ще имаме опосредстван диалог и подкрепа от ЕС няма да получим. Затова сме принудени сега да поставим тълкуването на историята като най-важен проблем“, категоричен е той.

МНИ призовава правителствата на двете държави да започнат директен политически диалог и да не допуснат противоречията им да се превърнат в проблеми на ЕС. „Проблемът е в това, че България има вече наложената политическа воля ние да не поставяме никакви условия“, опасява се проф. Нина Дюлгерова. Няма документи, които да казват, че има македонци и македонски етнос, категорични са учените и смятат, че проблемите ще останат.

Има и тези, по които от българската страна не е даден достоен публичен и ясен отговор, отбеляза посланик Торхаров и конкретизира: „Въпросът за автономията и за независимостта. Кога се появява автономията, кога се поява фашистката окупация – е ли окупация, е ли фашистка, е ли България фашистка държава, дали влизането на собствена етническа територия е окупация“. 

Каква ще е позицията на България за започване на преговори на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте какво каза външният ни министър Екатерина Захариева в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ха сега го начукайте канчето на Боко и на оная мръхла, предателката на българските национални интереси Екатерина !
 • В.М.P.O. 3 В.М.P.O. преди 4 месеца Профил на трол?
  Ау-у-у, контрабандният БКП-пропагандно-манипулационен БИЗНЕС щял да се закрива?! И за БКП-пропагандистите (тъпанчещи се за "историци") и за северо-шиптарските юго-комунярски пропагандисти! И остават на улицата без бюджетните милиони, кариери, "научни" звания и прочие привилегии от БКП-ЦК-Отдел "Пропагандна и агитация"! Откъде накъде синовете и внуците на КОМУНИСТИЧЕКИТЕ (ДС+УДБА) ДЖЕЛАТИ и УБИЙЦИ виж още ›› на македонските дейци ще са "собственици" и ще се пазарат с македонските идеали, кървави саможертви, сълзи, пот и история, само защото с насилие, жестокост, наглост и подлост са ОТКРАДНАЛИ македонските символи, духовни и материални активи, и са приватизирали партийния БКП-ЦИГАНЬОР-БЪЛГАРЩИНИСТКИ БИЗНЕС на циганьорите Тато, Бато, Тито, Темпо ....?! Затова ВСИЧКИ МАКЕДОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ от 1893г. насам (и революционни, и обществени, и регистрирани, и нерегистрирани) съдържат в уставите си лозунга и целите си: "За Свободна, Самостойна и Обединена Македония на македонците"! НЕ на СевернаШиптария и НЕ на пропагандно-манипулационните партийни търговци и контрабандисти! Тая партийна СГАН на снимката не са "македонски", а македонофобски; не са "научни", а са пропагандно-манипулационни; и не са "институт", а са бизнес-контрабанден БКП-партиен КАТУН! ВСИЧКИТЕ! ДО ЕДИН!
 • Октомври 2 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  През 2011, 2010 ли г едни пакистанци от Лондон наети специално за целта и представайки се за Хунзи бяха посрещнати тържествено В Скопие . ИСТИНАТА Е , ЧЕ ТЕХНИТЕ/НАШИТЕ ХУНЗИ се ДОЙДОХА ПО ДЕДОВИТЕ И БАБНИНИТЕ СИ ОГНИША ПРЕЗ 7 ВЕК ПОД ИМЕТО БЪЛГАРИЯ. МЕГАЛИ ИДЕЯТА Е ВСЪЩНОСТ /македонизъм*новакович/, но по дърт. НЕКА ВИДЕНИЯТА НА Баба Ванга Народната Шаманка от Рупите иначе от Струмица се СБЪДНАТ виж още ›› .
 • Октомври 1 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Да КРАЙНО НЕОХОДИМО Е. каракачанов да не се измъква така . Много лесно подава оставка и чисто нов. той ТАКА Кизключително ЧЕСТО ГО Е ПРАВИЛ ВЪВ ВРЕМЕТО.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  !... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo виж още ›› -идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  И ти есеецо империалист ще се радваш Р.С.Македония да бъде разделена между Сърбия , Албания и Гърция ? А , къде е България ? Във военен съюз с Албания и Гърция и в един политически хемафр*д*д ес с Гърция. И идеята вавилонска е да вземе и Р.С.Македония. г*Д си ти и подобните ти.
  : 0 !