Мераците на ГЕРБ да сложат финансови окови на общините може да не минат

765
Мераците на ГЕРБ да сложат финансови окови на общините може да не минат
Снимка: БГНЕС

Разклащането на управлението най-вероятно ще се отрази и на още един закон - този за общините и финансирането им. По внесения от кабинета проект за промени в Закона за публичните финанси има поредица от алтернативни предложения. Корекциите бяха отхвърлени на второ четене от ресорната бюджетна комисия.

Основният проблем е прекалено силната роля на финансовия министър, от когото зависи дали да спаси дадена община или не. Най-общо казано финансовият министър определя условията по заема и ако има отклонение от целите на плана за оздравяване, министърът може да спре траншовете по кредита. И АБВ, и БСП не са съгласни с това. В законопроекта не се сочи от какъв характер могат да са условията. Вместо това и АБВ, и БСП предлагат размерът на безлихвените заеми и условията за връщане да се съгласуват с Министерството на финансите още на ниво приемане на общинския план за финансово оздравяване и да няма произнасяне на ведомството впоследствие. И двете партии настояват да се въведе срок за отпускане на заемите - до 30 дни, а БСП настоява МФ да съгласува всяко подобно решение със сдружението на общините, пише в. "Сега".

Справка показа - стотици общини в България са задлъжнели

Общините в цяла България въобще не са наясно какво значи терминът "финансово здраве". По данни на финансовото министерство 156 от общо ...

Опозицията е категорично против и неясните формулировки на текстовете, които позволяват на правителството да опрощава отпуснатите безлихвени заеми на закъсали общини при трайно подобрение, като ги покрива с безвъзмездна субсидия. И АБВ, и БСП настояват да се запише, че подобрение трябва да има поне по 3 от общо 6-те показателя за наличие на финансови затруднения. Опасенията са, че МС може да действа избирателно при отпускането на субсидиите. Двете партии настояват опрощаването на заемите да се обвърже и с други обективни показатели като демографски процеси и ръст на безработицата, а всички данни, свързани с тези решения, да са публични.

Самото отпускане на безлихвени заеми, които после да се опрощават, също не се приема еднозначно. От "Народен съюз" настояват държавата да отпуска заеми с фиксирана лихва, било то ниска, за да не стимулира кметовете да нарушават бюджетната дисциплина. "Кой кмет ще тръгне да търси заемен ресурс по друг път, ако може да получава безлихвени пари от държавата, която на свой ред взима дългове", коментира депутатът Георги Ковачев. "Целта е да спасяваме общините, а не да ги товарим", опонира зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини са приключили 2015 година с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика