Мерките за борба с демографския срив - на фаза научно обсъждане

4642
Мерките за борба с демографския срив - на фаза научно обсъждане
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденцията в демографията. Това управление иска да го направи. Но това е въпрос не само на препоръки, на решения, но и на финанси.

Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов преди откриването на кръгла маса на тема "Демографски процеси и тенденции в България" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде репортер на Actualno.com.

Държавата чака пари от УНИЦЕФ, за да знаят учениците що е то здравословен живот

Демографската криза в България отдавна е наболяла тема, която обаче рядко е обект на дебат в обществото и сред политиците. Преди поредн...

Вицепремиерът даде повече яснота по отношение на идеята си издръжката на третото дете на всяко българско семейство да бъде поемана от държавата. Той уточни, че това ще стане с поемане на съответните разходи и припомни решението на Министерски съвет за премахване на лимита за ин витро процедурите. Вицепремиерът набеляза също така и възможностите за покриване на таксите за детски градини, помощите за дрехи и учебни помагала. Валери Симеонов коментира, че не е ясно в момента колко ще струва това на хазната.

Мерките за справяне на демографския срив ще бъдат предприети в няколко основни направления: насърчаване на раждаемостта, възможност за младите семейства да получат жилища с нисколихвени кредити или безлихвени такива, работа в посока на привличане на българите от българските диаспори извън територията на страната, помощи и стипендии за студенти срещу поемане на ангажимент за работа у нас.

На въпрос на Actualno.com кога се очаква да започне прилагането на мерките по набелязаните цели на правителството, вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че все още нещата са на фаза научно обсъждане, което е свързано с определяне на тенденциите. Той уточни, че ще има промени в стратегията за демография.

Проверките в Слънчев бряг

България четвърта по демографски срив в ЕС

България е четвърта по демографски срив в Евросъюза, показва доклад на статистическата агенция на общността Евростат. Докладът обхваща...

На наше питане ще продължат ли изненадващите проверки в Слънчев бряг, Валери Симеонов бе категоричен, че освен това вече ще има ежедневни проверки. "Има създадени центрове във Варна и Бургас, те ще извършват ежедневни проверки. Те включват представители на всички институции. Вече са налице голям брой констатации. Така че проверките ще продължат организирано с механизма на държавните институции, но това не променя моето лично решение - аз ще продължа проверките с екипа на моя политически кабинет", уточни още Симеонов.

"Нещата са пълен хаос, това е Содом и Гомор, пълна анархия". Така Симеонов обобщи по-рано днес в ефира на БНТ ситуцията в курорта. Ръководството на акционерното дружество нехае за това. Всичко е гарнирано с полупияни деца, които обикалят като стада бизони от кръчма на кръчма, за да изпият поредната чаша фалшив алкохол, разказа какво се случва в Слънчев бряг вицепремиерът след като направил инспекция по късна доба миналата седмица.

Община Несебър успя обаче да разчисти над 200 незаконни обекта. Общината прави това, което е необходимо до момента. Не е достатъчен контролът от страна на Министерството на туризма, уточни Симеонов. Горещо желая да има затваряне на заведения, за да се докаже, че в България има закони и са за всички, каза още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика