X
 
 

Миграционният натиск - от турската граница, бежанците предимно от Афганистан и Ирак

1019 0
Миграционният натиск - от турската граница, бежанците предимно от Афганистан и Ирак
Снимка: БГНЕС
От началото на годината 692 нелегални емигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на парламентарен контрол.

„За 2018 г. на вход на държавната граница са задържани 689 незаконни мигранти, което е със 7% по-малко в сравнение с 2017 г – тогава са били 743 лица.

Опитите за нелегално преминаване на границата се увеличили двойно

През август опитите за нелегално преминаване на границата са се увеличили двойно спрямо юли и затова МВР засилва и разнообразява меркит...

Сред задържаните преобладават граждани на Афганистан – 28%, Ирак – 20%, Сирия – 15%, и другите са от различни други дестинации“, заяви Маринов

Той посочи, че най - големият миграционен натиск е на българо-турската граница, където са отчетени 53% от общия брой мигранти. 

„5311 лица са направили опит да навлязат незаконно в страната оттам, като 350 са задържани от български гранични власти, а на останалите незаконното преминаване е предотвратено от турските власти“, коментира той.

Маринов посочи, че се отчита 23% намаление спрямо 2017 г., когато на българо-турската граница са установени 6904 лица.

Георги Костов: Миграционният натиск от Гърция е спокоен

"Миграционният натиск от Гърция е повече от спокоен", това заяви в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който ...

„През 2018 г. се наблюдава засилване на миграционния натиск към българо-гръцката граница – 47% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 4662 лица, направили опит да преминат незаконно в страната“, заяви Маринов.

По думите му през 2017 г. на българо-гръцката граница са установени около 803 лица, което представлява шест пъти увеличение.

„През 2018 г. на изход на държавната граница са задържани 634 незаконни емигранти, което е със 74% по-малко спрямо 2017 г., когато са били 2413. Тук също пребивават гражданите на Афганистан и Ирак“, коментира той.

Маринов посочи, че от 1 януари 2019 г. до 31 март 2019 г. общият миграционен натиск на границата е 692 лица, от които са задържани около 112 граждани на трети страни, а за останалите е предотвратено незаконното им преминаване. Отново преобладават гражданите на Афганистан и Ирак.

България ще води активна политика за справяне с миграционния натиск

"България ще води активна политика за справяне с миграционния натиск". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с албанс...

„От началото на годината на българо-турската граница са задържани 43 незаконни емигранти“, съобщи той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители