Митов: България и Румъния не трябва да се чувстват застрашени от Русия

12434
Митов: България и Румъния не трябва да се чувстват застрашени от Русия
Снимка: БГНЕС

България не се готви да тръгне на война срещу Русия, а само засилва отбранителния си капацитет чрез приемането на команден център на НАТО на своя територия. Това заяви българският външен министър Даниел Митов в интервю за румънския информационен сайт Ziare.

Митов, който беше на посещение в Румъния в края на миналата седмица, говори пред изданието за общите енергийни проекти на България и Румъния, за най-голямата заплаха за сигурността на региона и за териториалния спор в Черно море между Букурещ и София.

Митов: Не обяснихме добре за НАТО

"Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас". Това подчерта отново министърът на външните работи ...

На въпрос дали България се чувства застрашена от Русия заради създаването на командни центрове на НАТО в страни от Югоизточна Европа, включително в Румъния и България, българският представител заяви, че "нито България, нито Русия имат причини да се чувстват застрашени в тази ситуация".

По отношение на проекта "Южен поток" министърът на външните работи отбеляза, че анулирането на този проект е само на политическо ниво, но
технически проектът все още съществува. Това е така, тъй като междуправителственото споразумение не е отменено и компанията
все още съществува, информира БТА.

"Естествено, търсим алтернативи за енергийното бъдеще на ЕС (...) В момента България прокарва една идея за депо за природен газ на Черно море, до Варна, където трябваше да започне "Южен поток" на територията на ЕС", посочи министърът. Там може да бъде терминалът, откъдето да се разпределя природен газ за останалата част на Европа, включително през територията на Румъния и други страни.

София следи разговорите по проекта "Турски поток", но подчерта. Каквото и да се случи с тази идея, трябва да се следва основният принцип за диверсификация както на източниците, така и на маршрутите в рамките на ЕС.

Даниел Митов: Никой не иска да воюва с Русия

„Не може за сметка на националната сигурност да се опитваш да си мобилизираш електората. Мобилизация в България няма. Това е едн...

"Когато говорим за газ, който влиза на територията на ЕС, решението не може да се вземе едностранно. Русия не може да решава сама по какво да прави, трябва да се координира и с Европейската комисия", отбеляза Митов.Той каза също, че се работи по осъществяването на интерконекторна връзка между България, Гърция и Румъния, като оттам ще може да се направи връзка с Централна и Западна Европа.

Във връзка с делимитацията на морските пространства на Румъния и България в Черно море Митов заяви, че дискусиите ще продължат, но това няма да попречи на проучванията и дори на експлоатацията на залежите. "Ние сме съюзници, партньори, трябвада намерим политически решения", посочи министърът, като отбеляза, че се надява спорът да бъде решен скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика